x

Ripka Gergely

Heumann Pince – gyorsszemle

Villány nemzetközi értékrend mentén, manufakturálisan

 

Villányban minden más borvidékünknél hamarabb és erősebben jelentek meg a 90-es években a nagy családi pincék. Akik először ébredtek, azok a meghatározók ma is, szükségtelen neveket sorolni. A legtöbb borvidékünkön mostanra a kis pincék, ha zárványszerűen is, de tényezőkké váltak. Villányban ezek a kis manufaktúrák talán kevésbé jelentősek, de néhány éve ezen a fronton is van mozgolódás. A kicsiket néhány lelkes külföldi befektető is erősíti, így egy kedves és világlátott pár: Heumann Evelyn és Erhard pincészete, akik gyüttmentekként nem jutottak pincéhez a városban, ezért egy kevéssé hangulatos, ám a célnak épp megfelelő ipari épületet szemeltek ki borászati álmaik megvalósításához. Minden négyzetcentiménterét ki is használjak a létesítménynek. Elképesztő tisztán és precízen dolgoznak. Nyilván a külpiac a meghatározó számukra, és ehhez kellő inspirációt is gyűjtenek kóstolással. Boraikkal korábbi munkahelyemen már találkoztam, Terra Tartarojukat nagyon szerettem, de ideje volt a frissítésnek:

Eric’s dream 2015

Kevés illat, elég visszafogott, de tiszta és technológiailag rendben van. Ízre egyszerű, nagyon könnyű, laza, picit a végén alkoholos, friss savú alap fehér. 4

 

Rajnai Rizling 2014.

Tercier petrol, benzin, nike cipő illata. Ízben nem lepnek meg a fickós savak, kissé vágnak is (8,7 g/l)! Nem mondom, hogy ez a sav mindenkinek kényelmes bort jelent, de tény, hogy egy izgalmas tétel, benne a fajta komolyságával is. 5+

 

Kadar_O 2015.

Elsőre elég riasztó, fémes illata van, aztán érdekes, hogy a Portugieser csak töredéke a bornak, mégis az adja a fő hangulatot: piros bogyós, primer jelleggel. Laza, könnyed, gyümölcsös, finom, vidám, hűvös kis vörösbor. 5

 

Lagona 2012.

Tiszta, kékfrankosos jellegű vörösbor. Fűszeres illat, meggyel, finoman. Ízre meleg érzetet kelt, finom tanninnal, szép savakkal. 5+

 

Kékfrankos 2014.

Kesernyés illat, meggyel, cseresznyével (maggal együtt) és kávéval. Elég rövid bor, de a cseresznye és meggy ízben is jólesik. 5

 

Kékfrankos 2007.­•

Mily szépen tud érni a kékfrankos, ha megkapja a törődést. Úgy tűnik, 2oo7 nagy évjárat volt Heumannéknál. Illatában meggy és cseresznye. Ízre hosszú, szép savú, tartalmas vörösbor, kellemes és arányos szerkezettel, amiben nem lóg ki semmi, hanem harmóniát érzünk. 6+

 

Syrah 2012

Meleg, testes, fűszeres, kissé alkoholos vörösbor. Ízben sok-sok fűszer, kis kesernyével a végén, mély bor, komoly testtel. Szép nagy Syrah. 6

 

Cabernet franc 2012.

Fajtajelleges, nagyon fűszeres illat. Édes, telt, testes, az alkoholtól ismét meleg karakterű bor. Hosszú, gazdag, szép franc. 6

 

Terra Tartaro 2011.

Likőrös, finoman bőrös illat. Hosszú, elegáns hordóval felöltötztetett bor, jó tanninnal, nagyboros súllyal. 6+

 

Terra Tartaro 2007.

Dohányos szép érettséget mutat az illat. A kortyot kissé uralják a szárító és erőteljes tanninok, de a 9 éves villányi csúcscuvée-től ma is sokat kapunk. Hosszan és kiválóan érnek a Heumann borok (főleg 2007-ből). 6+ 

 

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább