x

Ripka Gergely

Heumann Pince – gyorsszemle

Villány nemzetközi értékrend mentén, manufakturálisan

 

Villányban minden más borvidékünknél hamarabb és erősebben jelentek meg a 90-es években a nagy családi pincék. Akik először ébredtek, azok a meghatározók ma is, szükségtelen neveket sorolni. A legtöbb borvidékünkön mostanra a kis pincék, ha zárványszerűen is, de tényezőkké váltak. Villányban ezek a kis manufaktúrák talán kevésbé jelentősek, de néhány éve ezen a fronton is van mozgolódás. A kicsiket néhány lelkes külföldi befektető is erősíti, így egy kedves és világlátott pár: Heumann Evelyn és Erhard pincészete, akik gyüttmentekként nem jutottak pincéhez a városban, ezért egy kevéssé hangulatos, ám a célnak épp megfelelő ipari épületet szemeltek ki borászati álmaik megvalósításához. Minden négyzetcentiménterét ki is használjak a létesítménynek. Elképesztő tisztán és precízen dolgoznak. Nyilván a külpiac a meghatározó számukra, és ehhez kellő inspirációt is gyűjtenek kóstolással. Boraikkal korábbi munkahelyemen már találkoztam, Terra Tartarojukat nagyon szerettem, de ideje volt a frissítésnek:

Eric’s dream 2015

Kevés illat, elég visszafogott, de tiszta és technológiailag rendben van. Ízre egyszerű, nagyon könnyű, laza, picit a végén alkoholos, friss savú alap fehér. 4

 

Rajnai Rizling 2014.

Tercier petrol, benzin, nike cipő illata. Ízben nem lepnek meg a fickós savak, kissé vágnak is (8,7 g/l)! Nem mondom, hogy ez a sav mindenkinek kényelmes bort jelent, de tény, hogy egy izgalmas tétel, benne a fajta komolyságával is. 5+

 

Kadar_O 2015.

Elsőre elég riasztó, fémes illata van, aztán érdekes, hogy a Portugieser csak töredéke a bornak, mégis az adja a fő hangulatot: piros bogyós, primer jelleggel. Laza, könnyed, gyümölcsös, finom, vidám, hűvös kis vörösbor. 5

 

Lagona 2012.

Tiszta, kékfrankosos jellegű vörösbor. Fűszeres illat, meggyel, finoman. Ízre meleg érzetet kelt, finom tanninnal, szép savakkal. 5+

 

Kékfrankos 2014.

Kesernyés illat, meggyel, cseresznyével (maggal együtt) és kávéval. Elég rövid bor, de a cseresznye és meggy ízben is jólesik. 5

 

Kékfrankos 2007.­•

Mily szépen tud érni a kékfrankos, ha megkapja a törődést. Úgy tűnik, 2oo7 nagy évjárat volt Heumannéknál. Illatában meggy és cseresznye. Ízre hosszú, szép savú, tartalmas vörösbor, kellemes és arányos szerkezettel, amiben nem lóg ki semmi, hanem harmóniát érzünk. 6+

 

Syrah 2012

Meleg, testes, fűszeres, kissé alkoholos vörösbor. Ízben sok-sok fűszer, kis kesernyével a végén, mély bor, komoly testtel. Szép nagy Syrah. 6

 

Cabernet franc 2012.

Fajtajelleges, nagyon fűszeres illat. Édes, telt, testes, az alkoholtól ismét meleg karakterű bor. Hosszú, gazdag, szép franc. 6

 

Terra Tartaro 2011.

Likőrös, finoman bőrös illat. Hosszú, elegáns hordóval felöltötztetett bor, jó tanninnal, nagyboros súllyal. 6+

 

Terra Tartaro 2007.

Dohányos szép érettséget mutat az illat. A kortyot kissé uralják a szárító és erőteljes tanninok, de a 9 éves villányi csúcscuvée-től ma is sokat kapunk. Hosszan és kiválóan érnek a Heumann borok (főleg 2007-ből). 6+ 

 

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább