x

Ripka Gergely

Obzidian: a hajdani futballklub-tulajdonos pincéje Hercegkúton

Fekete féldrágakő a sváb pincesoron

Rögtön egy helyesbítéssel kell indítanom a posztot. A Tolajkalauzban, tévesen hajdani edzőnek nevezem Dr. Kovács Pétert, holott ő TULAJDONOSA volt egykor az Újpest FC-nek. Remélem, ez mostmár senkiben nem kuszálja össze a képet (természetesen utólag a kiadványba is kerül korrigendum). Területeik ugyan nem kizárólag a festői sváb településen találhatók, de a Gomboshegyen található világörökségi pincék köztudottan nem csak szépek, de klímájukban is igen kedvezőek, hűvösek. Mindig elmondom e csinos település kapcsán, hogy fesztiválokért kiált a helyszín. Sokkal nagyobb érdeklődésre tarthatna számot ez a rendezett északi falu, ha kicsit több eseménnyel csalogatnák az embereket. Láthatóan vannak már borászatok, akik miatt érdemes odautazni.

Kovács Péter amellett, hogy rajong a finom borokért, szakított 2009-ben a futballal, szereti a zenét és a vitorlázást is. Borai ambszolút természetes módon készülnek, nem ritka bennük a maradék cukor, de az érlelés és a száraz tokajiak savkaraktere miatt sem bánja ezt. Eddi azt gondoltam, száraz borokra épít a borászat, de azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Ezek voltak az én benyomásaim:

 

Obzidian Furmint 2013

Erőteljes orvosságos illatát elsőre nehéz megszokni, és változó mértékben, de egy aszpirinesség felbukkan mindegyik furmintjukban. Itt a legerősebb. Van még alma, de a frissebb fajta, pirított kenyérhéj. A szín nagyon fiatalos citrom. Csontszáraz, szikár furmint, feszes struktúrából építkezik. A citrusos savak vannak a középpontban. Pengesége, fókuszáltsága rajnaikat idéz, kissé rideg, de ez minden bizonnyal fiatalságából is fakad. Ásványos, savhangsúlyos, de tetszik metsző tisztasága. 5

 

Obzidian Furmint (félszáraz) 2014

Színre szinte színtelen. Orrban itt is van aszpirin, de ez egy sokkal tisztább, megnyerőbb furmint illat. Lime, kréta. Feltűnő savakban itt sincs hiány, ami nem csak a fajtából, de az évjáratból is jön. A félszáraz cukor alig érződik, de pont jól kerekíti a sarkokat, éleket. A rajnais feszesség itt is megvan, picit sorjás, de külön erény, hogy nagyon stabil bornak tűnik, ami szerintem szintén hosszan fog érni (köszönhetően a cukornak is). Nagyon szép tiszta és csiszolt íz. Mondjuk 6

 

Obzidian Battonage Furmint 2013

Sajátos illat. Enyhén sherrys. Az aszpirin és kréta mellett citrust, körtét is érzünk. Meglehet, a battonage is megoldást nyújthat a furmint aromaszegénységére. Ez a bor erről győz meg. Tartalmas, húsosabb, hosszú, komplex, a sav itt is erőteljes, pici cserrel, a végén kesernyével. Alkoholban is ez a legmelegebb, amitől még komolyabb karakter, de a kor biztos simít majd itt is az összképen. Nagy formátum. A sor legöszetettebb, legszaftosabb száraz bora. Mégis nehéz értékelni, az illat megosztó. Megy ez feljebb is, egyelőre 5+

 

Obzidian Sárga muskotály 2012

Kristálytiszta muskotály illat, de nem a harsogó, klisés kiadásból. Illatos, rózsás, szappanos. Sokkalta behízelgőbb, lágyabb karakter a rideg furmintok után. Finom, kedves, tiszta, sima felszínű bor. Műfajon belül tökéletes példa, mely mintha nem is öregedne egyelőre 5+

 

Obzidian Édes 2012

Zéta, hárs, furmint. A dugó ijesztően könnyen hagyja el a bort, de szerencsére nem érezni rajta oxidációt. Sőt sokkal inkább visszafogott orrban. Töppedt szőlős stílusjegyek, csendben, halkan. Ízében elég lényegretörő édes bor, egyből a cukortartalom szólal meg a nyelven (zéta). Várnám a hatásos folytatást, de igazából a maga egyszerű módján is szép. Töppedt, túlérett szőlős jegyek, tiszta gyümölcsösség (botritisz nélkül). Nektáros, krémes világ. Több savval lehetne frissebb, mozgékonyabb, sokszínűbb is, de így is remek, hibátlan. 5+

 

Obzidian 5 puttonyos tokaji aszú 2006.**

Közepesen mély aszús szín. Illatban bontáskor kicsit zilált, mintha még nem lakta volna be a palackot; de (egy nap szellőzés után különösen) sokmindent mutat. Narancs, csipkebogyó, som, sárga virágok, friss kajszi, karácsonyi fűszerek, mindez kirobbanó fiatalság mellett. Vagány, különc stílusa van. Koncentrált, valósággal lüktet a korty. Nagyon komplex, határozott gerinccel a remek sav-cukor egyensúly révén. Kitűnő! Igazi modern, eleven aszú, melynek még sok-sok szép éve, évtizede lehet hátra. Az ilyen borok megmutatják, hogy a puttonyszámoknak semmi jelentősége nincs a végeredmény szempontjából. Hat puttonnyi felejthetetlen élmény így fér bele öt puttonyba.... 7+

Ha csak egy pincét ejthetünk útba Hercegkúton, az Obzidiant nyugodt szívvel választhatjuk.

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább