Obzidian: a hajdani futballklub-tulajdonos pincéje Hercegkúton
Fekete féldrágakő a sváb pincesoron
Rögtön egy helyesbítéssel kell indítanom a posztot. A Tolajkalauzban, tévesen hajdani edzőnek nevezem Dr. Kovács Pétert, holott ő TULAJDONOSA volt egykor az Újpest FC-nek. Remélem, ez mostmár senkiben nem kuszálja össze a képet (természetesen utólag a kiadványba is kerül korrigendum). Területeik ugyan nem kizárólag a festői sváb településen találhatók, de a Gomboshegyen található világörökségi pincék köztudottan nem csak szépek, de klímájukban is igen kedvezőek, hűvösek. Mindig elmondom e csinos település kapcsán, hogy fesztiválokért kiált a helyszín. Sokkal nagyobb érdeklődésre tarthatna számot ez a rendezett északi falu, ha kicsit több eseménnyel csalogatnák az embereket. Láthatóan vannak már borászatok, akik miatt érdemes odautazni.
Kovács Péter amellett, hogy rajong a finom borokért, szakított 2009-ben a futballal, szereti a zenét és a vitorlázást is. Borai ambszolút természetes módon készülnek, nem ritka bennük a maradék cukor, de az érlelés és a száraz tokajiak savkaraktere miatt sem bánja ezt. Eddi azt gondoltam, száraz borokra épít a borászat, de azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Ezek voltak az én benyomásaim:
Obzidian Furmint 2013
Erőteljes orvosságos illatát elsőre nehéz megszokni, és változó mértékben, de egy aszpirinesség felbukkan mindegyik furmintjukban. Itt a legerősebb. Van még alma, de a frissebb fajta, pirított kenyérhéj. A szín nagyon fiatalos citrom. Csontszáraz, szikár furmint, feszes struktúrából építkezik. A citrusos savak vannak a középpontban. Pengesége, fókuszáltsága rajnaikat idéz, kissé rideg, de ez minden bizonnyal fiatalságából is fakad. Ásványos, savhangsúlyos, de tetszik metsző tisztasága. 5
Obzidian Furmint (félszáraz) 2014
Színre szinte színtelen. Orrban itt is van aszpirin, de ez egy sokkal tisztább, megnyerőbb furmint illat. Lime, kréta. Feltűnő savakban itt sincs hiány, ami nem csak a fajtából, de az évjáratból is jön. A félszáraz cukor alig érződik, de pont jól kerekíti a sarkokat, éleket. A rajnais feszesség itt is megvan, picit sorjás, de külön erény, hogy nagyon stabil bornak tűnik, ami szerintem szintén hosszan fog érni (köszönhetően a cukornak is). Nagyon szép tiszta és csiszolt íz. Mondjuk 6
Obzidian Battonage Furmint 2013
Sajátos illat. Enyhén sherrys. Az aszpirin és kréta mellett citrust, körtét is érzünk. Meglehet, a battonage is megoldást nyújthat a furmint aromaszegénységére. Ez a bor erről győz meg. Tartalmas, húsosabb, hosszú, komplex, a sav itt is erőteljes, pici cserrel, a végén kesernyével. Alkoholban is ez a legmelegebb, amitől még komolyabb karakter, de a kor biztos simít majd itt is az összképen. Nagy formátum. A sor legöszetettebb, legszaftosabb száraz bora. Mégis nehéz értékelni, az illat megosztó. Megy ez feljebb is, egyelőre 5+
Obzidian Sárga muskotály 2012
Kristálytiszta muskotály illat, de nem a harsogó, klisés kiadásból. Illatos, rózsás, szappanos. Sokkalta behízelgőbb, lágyabb karakter a rideg furmintok után. Finom, kedves, tiszta, sima felszínű bor. Műfajon belül tökéletes példa, mely mintha nem is öregedne egyelőre 5+
Obzidian Édes 2012
Zéta, hárs, furmint. A dugó ijesztően könnyen hagyja el a bort, de szerencsére nem érezni rajta oxidációt. Sőt sokkal inkább visszafogott orrban. Töppedt szőlős stílusjegyek, csendben, halkan. Ízében elég lényegretörő édes bor, egyből a cukortartalom szólal meg a nyelven (zéta). Várnám a hatásos folytatást, de igazából a maga egyszerű módján is szép. Töppedt, túlérett szőlős jegyek, tiszta gyümölcsösség (botritisz nélkül). Nektáros, krémes világ. Több savval lehetne frissebb, mozgékonyabb, sokszínűbb is, de így is remek, hibátlan. 5+
Obzidian 5 puttonyos tokaji aszú 2006.**
Közepesen mély aszús szín. Illatban bontáskor kicsit zilált, mintha még nem lakta volna be a palackot; de (egy nap szellőzés után különösen) sokmindent mutat. Narancs, csipkebogyó, som, sárga virágok, friss kajszi, karácsonyi fűszerek, mindez kirobbanó fiatalság mellett. Vagány, különc stílusa van. Koncentrált, valósággal lüktet a korty. Nagyon komplex, határozott gerinccel a remek sav-cukor egyensúly révén. Kitűnő! Igazi modern, eleven aszú, melynek még sok-sok szép éve, évtizede lehet hátra. Az ilyen borok megmutatják, hogy a puttonyszámoknak semmi jelentősége nincs a végeredmény szempontjából. Hat puttonnyi felejthetetlen élmény így fér bele öt puttonyba.... 7+
Ha csak egy pincét ejthetünk útba Hercegkúton, az Obzidiant nyugodt szívvel választhatjuk.