Eger - Szekszárd bikavérpárbaj
Országos bikavértabló premier elôtt
Párbajoztak a bikavérek a múlt héten a Corinthiában. Mondjuk úgy azért nehéz valamiben versenyre kelni, ha egy terméknek így évtivedek múltán sem sikerült konkretizált arcát, stílust meghatározni, de a bikavér kapcsán ez alighanem örök dilemma marad. Milyen is a bikavér? Sem Egerben, sem Szekszárdon sincs igazán identitása a vörös házasításnak. Pedig az üzenet úgy sokkal erősebb lenne, pláne mivel sokan ismerik, és a nemzetközi bortrendekbe is hatékonyabban illeszkedhete, mint pl. az aszúnk vagy az olaszrizlingünk. Vannak technológiai elvárások Egerben (terhelés 13,6 tonna/ha max, minimum 17-es mustfok, egyes fajtáknál 19, minimum 8 nap héjonerjesztés, nem lehet édesíteni, savat pótolni sem, és kötelező a hordó), egyik fajta sem lehet azonbn 50 %-nál nagyobb részarányú, viszont a fő fajta a kékfrankos lett! Szekszárdon ezzel szemben minimum 40 %-ban kékfrankos+kadarka az elvárt recept (kadarkának lennie kell benne), 2 kg/tőke a terhelési maximum, itt is 12 hónap hordót kérnek, a mustfokok is 17-től elvártak. Szóval a szabályozás elég tágas holtjátéknak ad teret még mindig. Ha definiálnom kéne a bikavért egy külföldi számára, még mindezekkel együtt is bajban lennék, ui. túl nagy a szórás....ezen az eseményen premier előtti egri és szekszárdi bikavérek kerültek a poharainkba a megvilágosodás reményével:
Petrény egri bikavér 2012 (KFR, CS, CF, MER, SYR) Remek a kezdés Eger egyik olyan borászatából, mely nem tufapince (fontos info ez annak ismeretében, hogy a dohosság nem áll távol számos régi egri tufapince boraitól). Színben mondjuk korosnak tűnt, de nem az! Behízelgő, vidám illat (miután a kezdeti törkölyösséget kipörgettem). Sok gyümölcs, sonka, kékfrankosos szólamok. Húsos, telt, hosszú, kellően testes bor, érezni benne a bordói fajták tanninjait, fűszereit is. Ezt a bikavért szívesen innám bármikor. Bárcsak ez lenne a borvidéki alapzaj. 6
Tóth Ferenc egri bikavér superior 2013 (KFR KAD MER CF) Fiatalabb szín, jóval mélyebb. Illatra a kadarka fűszerei és finom gyümölcsei robbannak: boróka, fenyőtű, zöldfűszerek, meggyjoghurt. Ízre is csupa friss gyümölcs, finom, huncut módon fanyar is kicsit, de egyértelműen a könnyed vonal, ami nekem bejön. Csak a korty legvégén érezni a hordóvaníliát. 6
Eszterbauer Tüke bikavér Szekszárd 2013 (KFR KAD) 14 hónap hordót kapott. Hűvös, nagyon visszafogot illat. Talán a kékfrankos az erősebb benne meggyel, cseresznyével, némi mákkal. Kegyetlenül tapadnak aztán szájban a tanninok, harapósabb, szárítóbb bor, a hordós csernek finomodnia kellene még (reméljük, fog is). 5
St. Andrea Merengő bikavér superior 2013. (KFR CF MER CS SYR) Nem tiszta orrban, meleg tónusában érezni a mélységet. Az íze is fantasztikusan hosszú, vastag, gazdag, de mindkét palack hibás volt....
Vida bikavér Szekszárd 2013. (KFR MER CF KAD) Finom, nagyon gyümölcsös illat, pici vaníliával. Közepes teltség, közepes hossz, finom savak, sok primer kedvesség, remek szerkezeti összkép, amplitúdók nélkül. Tudatosságot mutat. Nagyon jó inni, nagyszerű arányok, akár a Petrény esetében az egriek közül. 6+
Takler bikavér 2013 (KFR MER CS CF KAD SYR) megjelenésében a fekete szín. Dohányos, füstös jegyek. Amolyan újvilági skizofréniával küzdő bika. Nem rossz bor ez sem, de tiszta tájidegen rodeo az íz is: sok hordó, túlzó, klisés, cseres is, az elegancia fájó hiányával... 5
Lajvér szekszárdi bikavér selection 2012 (KFR CS CF MER KAD) A névválasztás az mondjuk ennél a pincénél nekem mindig fejtöréseket okoz, talán nem a Lajvér a legszebb hangzású szó, de aztán az illatban végülis eleinte egész szép hordót találtam, ami elterelte a gondolataim. Aztán sajnos az illó annyira elhatalmasodott rajta, majd olyan tanninokba ütköztem, hogy feladtam a bor megfejtését egy időre. 4+
Fritz szekszárdi bikavér Aranydomb 2012 (KFR MER CS BLA KAD) dohány és feketeség orrban, feketeribizli, fűszeres gyümis kadarkás hangulatok ismét, amit kedvelek. Ìzre is finom, egybesimult részletek, talán a tannin reszel még kissé. Időt kér,de szép lehet... 5+
Thummerer Nagyeged egri bikavér grand superior 2012 (KFR, CS CF MER KAD) Koncentrált illat, ismét sok újvilági koncentráltsággal, de igényes formába öntve. Cassis, fekete gyümölcsök, érett alapanyag. Komoly, hosszú, szép bikavér, elképesztően mély, a végén halvány kesernyével. Varratmentes és részletgazdag. Sokat fog palackban is fejlődni, 6+
Gróf Buttler Nagyeged egri bikavér grand superior 2012 (KAD PNO CS MER) Nem értettem a korábbi Bukolyi-féle bikavérek etalon színvonala után, miért vett ennyire kókuszos irányt a pince. Illós, vaníliás, whiskylaktonos, farnehéz bor. A tanninok fájóak, túlzóak és az egész bor groteszk képet mutat. Lehet, hogy az érlelés javít rajta palackozásig, de most nagy az összevisszaság benne...