x

Ripka Gergely

Eger - Szekszárd bikavérpárbaj

Országos bikavértabló premier elôtt

Párbajoztak a bikavérek a múlt héten a Corinthiában. Mondjuk úgy azért nehéz valamiben versenyre kelni, ha egy terméknek így évtivedek múltán sem sikerült konkretizált arcát, stílust meghatározni, de a bikavér kapcsán ez alighanem örök dilemma marad. Milyen is a bikavér? Sem Egerben, sem Szekszárdon sincs igazán identitása a vörös házasításnak. Pedig az üzenet úgy sokkal erősebb lenne, pláne mivel sokan ismerik, és a nemzetközi bortrendekbe is hatékonyabban illeszkedhete, mint pl. az aszúnk vagy az olaszrizlingünk. Vannak technológiai elvárások Egerben (terhelés 13,6 tonna/ha max, minimum 17-es mustfok, egyes fajtáknál 19, minimum 8 nap héjonerjesztés, nem lehet édesíteni, savat pótolni sem, és kötelező a hordó), egyik fajta sem lehet azonbn 50 %-nál nagyobb részarányú, viszont a fő fajta a kékfrankos lett! Szekszárdon ezzel szemben minimum 40 %-ban kékfrankos+kadarka az elvárt recept (kadarkának lennie kell benne), 2 kg/tőke a terhelési maximum, itt is 12 hónap hordót kérnek, a mustfokok is 17-től elvártak. Szóval a szabályozás elég tágas holtjátéknak ad teret még mindig. Ha definiálnom kéne a bikavért egy külföldi számára, még mindezekkel együtt is bajban lennék, ui. túl nagy a szórás....ezen az eseményen premier előtti egri és szekszárdi bikavérek kerültek a poharainkba a megvilágosodás reményével:

 

Petrény egri bikavér 2012 (KFR, CS, CF, MER, SYR) Remek a kezdés Eger egyik olyan borászatából, mely nem tufapince (fontos info ez annak ismeretében, hogy a dohosság nem áll távol számos régi egri tufapince boraitól). Színben mondjuk korosnak tűnt, de nem az! Behízelgő, vidám illat (miután a kezdeti törkölyösséget kipörgettem). Sok gyümölcs, sonka, kékfrankosos szólamok. Húsos, telt, hosszú, kellően testes bor, érezni benne a bordói fajták tanninjait, fűszereit is. Ezt a bikavért szívesen innám bármikor. Bárcsak ez lenne a borvidéki alapzaj. 6

Tóth Ferenc egri bikavér superior 2013 (KFR KAD MER CF) Fiatalabb szín, jóval mélyebb. Illatra a kadarka fűszerei és finom gyümölcsei robbannak: boróka, fenyőtű, zöldfűszerek, meggyjoghurt. Ízre is csupa friss gyümölcs, finom, huncut módon fanyar is kicsit, de egyértelműen a könnyed vonal, ami nekem bejön. Csak a korty legvégén érezni a hordóvaníliát. 6

Eszterbauer Tüke bikavér Szekszárd 2013 (KFR KAD) 14 hónap hordót kapott. Hűvös, nagyon visszafogot illat. Talán a kékfrankos az erősebb benne meggyel, cseresznyével, némi mákkal. Kegyetlenül tapadnak aztán szájban a tanninok, harapósabb, szárítóbb bor, a hordós csernek finomodnia kellene még (reméljük, fog is). 5

St. Andrea Merengő bikavér superior 2013. (KFR CF MER CS SYR) Nem tiszta orrban, meleg tónusában érezni a mélységet. Az íze is fantasztikusan hosszú, vastag, gazdag, de mindkét palack hibás volt....

Vida bikavér Szekszárd 2013. (KFR MER CF KAD) Finom, nagyon gyümölcsös illat, pici vaníliával. Közepes teltség, közepes hossz, finom savak, sok primer kedvesség, remek szerkezeti összkép, amplitúdók nélkül. Tudatosságot mutat. Nagyon jó inni, nagyszerű arányok, akár a Petrény esetében az egriek közül. 6+

Takler bikavér 2013 (KFR MER CS CF KAD SYR) megjelenésében a fekete szín. Dohányos, füstös jegyek. Amolyan újvilági skizofréniával küzdő bika. Nem rossz bor ez sem, de tiszta tájidegen rodeo az íz is: sok hordó, túlzó, klisés, cseres is, az elegancia fájó hiányával... 5

Lajvér szekszárdi bikavér selection 2012 (KFR CS CF MER KAD) A névválasztás az mondjuk ennél a pincénél nekem mindig fejtöréseket okoz, talán nem a Lajvér a legszebb hangzású szó, de aztán az illatban végülis eleinte egész szép hordót találtam, ami elterelte a gondolataim. Aztán sajnos az illó annyira elhatalmasodott rajta, majd olyan tanninokba ütköztem, hogy feladtam a bor megfejtését egy időre. 4+

Fritz szekszárdi bikavér Aranydomb 2012 (KFR MER CS BLA KAD) dohány és feketeség orrban, feketeribizli, fűszeres gyümis kadarkás hangulatok ismét, amit kedvelek. Ìzre is finom, egybesimult részletek, talán a tannin reszel még kissé. Időt kér,de szép lehet... 5+

Thummerer Nagyeged egri bikavér grand superior 2012 (KFR, CS CF MER KAD) Koncentrált illat, ismét sok újvilági koncentráltsággal, de igényes formába öntve. Cassis, fekete gyümölcsök, érett alapanyag. Komoly, hosszú, szép bikavér, elképesztően mély, a végén halvány kesernyével. Varratmentes és részletgazdag. Sokat fog palackban is fejlődni, 6+

Gróf Buttler Nagyeged egri bikavér grand superior 2012 (KAD PNO CS MER) Nem értettem a korábbi Bukolyi-féle bikavérek etalon színvonala után, miért vett ennyire kókuszos irányt a pince. Illós, vaníliás, whiskylaktonos, farnehéz bor. A tanninok fájóak, túlzóak és az egész bor groteszk képet mutat. Lehet, hogy az érlelés javít rajta palackozásig, de most nagy az összevisszaság benne...

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább