x

Ripka Gergely

Szolgálati közlemény: Tokajkalauz, új kihívások!

Előkészületek, magánügyek és azok hatásai az írásra

Pár szót a sokak kíváncsiságát élvező, fejlesztés alatt álló TokajGuideról: - Lassan eltelik két év, a két nyelvű TokajKalauz/2016 készül gőzerővel. Kétszer akkora adathalmazzal dolgozunk (minimum), mint a nagy sikerű 2014-es kiadásnál. A fordítás a finisbe kanyarodik éppen, és javában folyik a grafikai munka, ami bizony nem is fog megállni újévig. Gyönyörű fotókkal és nagyon gazdag, informatív tartalommal van szerencsénk dolgozni, amit szeretnénk méltó, mégis felhasználóbarát formába önteni 2016-ra. A tervezett megjelenési idő most is a furmintfebruár lenne, ott remélhetőleg hozzá tud majd jutni a nagyközönség és a pincék is. Mi most úgy látjuk, hogy ez az eddigi legátfogóbb kiadvány lesz Hegyalja és a Zemplén látnivalóiról (tehát nem csupán a borkedvelő közönség számára tartogat meglepetéseket), angol és magyar nyelven. Izgalmas kihívás és igazán felemelő érzés látni, hogy mekkora várakozás veszi körül ezt a kiadványt. Bele is tesszük szívünket, lelkünket. Facebook oldalunkon egész biztosan várhatók majd újabb és újabb részletek a megjelenésről, érdemes tehát nem csak lájkolni, de a borítókép alatt az értesítések követésére is kattintani.

Azt már valószínűleg kevesebben tudják, hogy október elejétől vérző szívvel elhagyom az eddigi borbolti eladói munkahelyemet. Egy csopaki borászat alkalmazásában fogom folytatni a mindennapi munkám. Nem volt könnyű a váltás. Gyönyörű hely és gyönyörű kihívások mellett, egy családi pincét fogok hamarosan képviselni, akiknek a munkájába mindenekelőtt azért kapcsolódtam be, mert értékrendjükkel tudok azonosulni. Biztos, lesz, akit ez a változás egyáltalán nem izgat (ők ne is olvassaák tovább a posztot), míg másokban kérdéseket vethet föl a blog hitelességét illetően (ahogy bennük biztos már az eddigi kereskedői munkám is vethetett föl hasonló kérdéseket). Az ilyesmit bizonygatni nem lehet, kár is lenne. De fontosnak tartom itt megemlíteni, hogy a blogos hitelesség, pártatlanság munkától függetlenül a legfontosabb alapelv volt számomra mindig! Ezt a műfajt csak így lehet sikeresen csinálni. Nem leszek soha megélhetési boríró, sőt pont addig működik ez, amíg a borok szeretetéből fakad a fő motiváció és nem a haszonszerzésből. Senki szekerét nem toltam sosem a posztjaimmal (attól függetlenül, hogy a borkereskedelemben dolgozom 7 éve), és már sokszor leírtam, hogy a táncolón és a tokajkalauzban soha nem készül PR cikk vagy hasonló fizetett tartalom. Ez az, ami nem fog változni ezután sem, soha…. Aki elhiszi, elhiszi, aki nem, nem; én mindenesetre írni fogok borokról, elfogulatlanul, amíg élek, mert fontosnak érzem.
Közben mégis arra gondoltam, hogy az új munkahellyel mindenképp reformokra szorul a blogos, szakírói tevékenységi kör is, amiről pár szót itt meg is ejtenék. Tiszta vizet öntve a pohárba:…mivel a munkahelyem ezután részben Csopak lesz, így az összeférhetetlenségi problémákat elkerülve helyi/környékbeli borokról nagyon nem fogok írni. A táncolómedve.hu (a facebook.com/tokajguide fb cím alatt) a készülő TokajKalauz miatt egyébként is alapvetően egyre inkább hegyaljai tartalomra összpontosít (már most is). A kiadványban található bor- és birtokértékelések alapját, hátterét adja továbbra is a webes blogfelület. Ez a profil a közeljövőben csak erősödni fog. Akik eddig követték az írásaim, remélem, hogy ezután sem pártolnak el tőlem. A borokról történő írás nem épülhet másra, csakis erre a bizalomra, amit a jövőben is igyekszem megszolgálni, köszönettel…

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább