x

Ripka Gergely

A Pol Roger szortiment

A pezsgő, mely Churchill mindennapjainak a része tudott lenni

A legutóbbi Burgundia & Champagne-ban Márkus György végtelennek tűnő oldalak hosszú során át mesél a Pol Roger történetéről. Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy olvassa el a sikertörténet titkait. Én épp csak annyit tudok elmondani, amit én érzek a Pol Roger-val kapcsolatban, az pedig az, hogy minden kategóriában a legmegbízhatóbb pont számomra Champagne-ban és valamiért az ezüst jut eszembe a Pol Roger-ról. Eddig tapasztalataim alapján a két örökös borvidéki kedvencem közt foglal helyet Sir Winston Churchill kedvence.

Azt tudjuk, hogy Kreinbacherék, Somlón elkezdtek megalapozni egy magas minőségű pezsgőbrandet. Ezeknél a magyar pezsgőházaknál úgy tűnik szokássá vált, hogy champagne kereskedelemmel gazdagítják inspirációkat (vö. Törley és LaurentPerrier). A Kreinbacher igen komoly márkát választott ehhez a Pol Roger-val.

Pol Roger Brut
Megnyerő, ezüstös szín. Friss, érett fehérhúsú gyümölcsök illata, parfümös, vajas, krémes, édes süteményes akkordok. Csodás gyümölcsök ízben, finom textúra, édeskés hatást kelt néhol, de kedvesen, finoman teszi ezt (9 g/l). Desszerthez való pezsgő, nekem egyértelműen nem aperitif ezzel a bájos, behízelgő karakterrel. Aligha van ennél lebilincselőbb alap cuvée bárkinél. Imádom. 7+

Pure (Extra Brut)
Zero dosage pezsgő, s ahogy az lenni szokott ennél a műfajnál, egy pici oxidációra utaló jegy érezhető is illatában (amitől az előző bor teljesen mentes volt egyébként). Hidegebb is az illat, de a vajasság itt is megvan. Eleinte tehát érettebb, aztán édesebb tónusú. A kortyban erősebb habzás, szárazabb íz, nyersebb, de van benne valami modern és fiatalos csibészség, szertelenség is, amitől nem tudok haragudni rá. 6+

Blancs de blanc 2004
Sokaknak ez tetszett legjobban. Koncentráltabb illat. Mélyebb szín. Gzadag, érett, hosszú íz, némi palackérettséggel. Egészen csendesborszerű textúra. Száraz lecsengés, sok érett gyümölccsel. 7

2004 vintage
Melegebb illat, grillázsos, édes, kristálycukrozott péksütemény illata. Ebben a pezsgőben minden kiteljesedik. A hossz, a 8 g/l cukor, a szárító savval, a pezsgéssel. Minden kitűnően passzol a maga helyére és ölelkeznek össze egy egységgé. 8

Sir Winston Churchill 2002
Itt is 8-as a dosage. Porosabb, szárazabb illat, brióssal, grillázzsal, őszibarackkal. Tökéletes buborékok mellett remek sav-cukor összhangzat. Hosszú, rendkívül sima felszínű és ez is abszolút csendesborszerű. Az ár annyi, amennyi…nem is gondolkodom rajta, csak azon töprengek, hogy tudnak ilyen stabil, időtállő egységet elérni ennek a pezsgőnek a készítői. 8+

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább