Illés Pincénél tett látogatás
Elkallódott téli poszt Bényéről
Még havas, téli időben tettem látogatást Illéséknél, Erdőbényén. Állandó résztvevői a Bor, Mámor, Bényének. Területeik Kisfalud és Bénye mentén találhatók. Foglalkoznak palackos borok bértárolásával és a pincénél egyedülálló kőzetleletek is megfigyelhetők a környékből. A borok nagyobbrészt a régebbi stílushoz igazodnak. Muskotályból egy-két igazán szép példát tudnak felmutatni, de esszenciából, magasabb puttonyszámú aszúkból, emellett 3 és 4 puttonyosból is kóstolhatunk Illéséknél. A borászat minden évben kísérletezik jégborkészítéssel is,a termés egy részt kinn hagyják és mérik azt az időt, amíg a szőlő valóban tartósan fagypont alatti hőmérsékleten van. A nagy kísérletezőkedv pár ékes példájából sikerült kóstolnom:
Illés Sárgamuskotály Héjon 2014
Példásan tiszta és koncentrált muskotály illat. Élesek a savak, testes, krémes szokatlan muskotály, talán különc is, de izgalmas kísérlet. 4+
Illés Sárgamuskotály 2014
Visszafogottabb illat, tele citrusokkal. Némi kesernye van a kortyban, éles savakkal, alkohollal, nagyobb testtel. 4
Illés Nagy Furmint 2013
Puncsos, hordós, likőrös illat. Sok az alkohol, sok a fa is, súlyos, nehéz bor, a végén cseres tapadással. 4+
Illés Furmint 2013
Gyümölcsösebb világ. Kedves, jól iható kis bor, de mégsem tiszta egészen, és a kesernyéje is több a jólesőnél. 4+
Illés Sárgamuskotály félédes 2013
Finom, tiszta muskotály illat. Kellemes egyensúlyt mutat, tetszett. 5
Illés 3 puttonyos aszú 2007
A pince preferálta korábban az alacsonyabb puttonyszámú aszúkat is (mondván, azt kevesen csinálnak). Az újfa a három éves érleléssel nyomot hagy az illatán. Szellőzve barackos, fiatalosabb arca is megvillan. Diós, cukros, testes, alkoholos aszú. Amolyan szivarozós aszúbor, grillázzsal, karamellel. Hagyományos stílus vastagon. 5+
Illés Sárgamuskotály 2013
Lédús trópusi gyümölcsök koncentrált illata. Hosszabb, mélyebb íz, krémes, magas cukor és jó struktúra. Hibátlan, ez végre igazán kedves és szép bor. 5+
Illés Hárslevelű késői szüret 2011
Ananászos, barackos, kukoricás, palackérett jelleg. Ízre sok cukor, mézes korty, édes, hosszú és gazdag. 5+
Illés Hárslevelű késői szüret 2009
Füstös, fás illat. Lekváros, dzsemesebb íz, kesernyés lecsengéssel. 5
Zéta 2008
200-as cukor. Trópusi gyümölcsök, zétásan hízelgő illat. Nagyon édes, gejl, sok, csak savból van kevés, de értékelendő a koncentráció. 5
Januári szüret 2000
Grillázs, karamell, aszús illat, de nem aszús az élmény. Mély, telt, hossző, édes íz, szép és komoly bor. 5+
6 puttonyos tokaji aszú 2000
Füge, datolya, érett illat, aszalt gyümölcsökkel. Oxidált, öregedően lekváros, nem az igazi már… Hat puttonyostól ez kicsit kevés, egy nagy évből pláne. 5
Jégbor 2003.*
Attól még, hogy valamire rá van írva, hogy jégbor, még nem is kell jónak lennie feltétlenül. De ez az, ráadásul valóban a jégbornál előírt szabályok szerint készült. Idős illat, aszús koncentráció, aszalt gyümölcsökkel ismét. Zavarbaejtően hosszú bor, telis tele gyümölcsökkel, sűrűséggel máig. Szép is, komoly is. Nagy élmény. 6+
Esszencia 1998.**
Ahogy a régi könyvek írnak róla: sűrű folyású, sötét massza. Esszenciás hecsedlis, aszalványos, fügés, pradicsomos jegyek definiálják. Hosszú, nem lehet lenyelni, annyira tapad és savai máig döbbenetesen élénk jelleget kölcsönöznek neki. 7+