x

Ripka Gergely

Illés Pincénél tett látogatás

Elkallódott téli poszt Bényéről

Még havas, téli időben tettem látogatást Illéséknél, Erdőbényén. Állandó résztvevői a Bor, Mámor, Bényének. Területeik Kisfalud és Bénye mentén találhatók. Foglalkoznak palackos borok bértárolásával és a pincénél egyedülálló kőzetleletek is megfigyelhetők a környékből. A borok nagyobbrészt a régebbi stílushoz igazodnak. Muskotályból egy-két igazán szép példát tudnak felmutatni, de esszenciából, magasabb puttonyszámú aszúkból, emellett 3 és 4 puttonyosból is kóstolhatunk Illéséknél. A borászat minden évben kísérletezik jégborkészítéssel is,a termés egy részt kinn hagyják és mérik azt az időt, amíg a szőlő valóban tartósan fagypont alatti hőmérsékleten van. A nagy kísérletezőkedv pár ékes példájából sikerült kóstolnom:

Illés Sárgamuskotály Héjon 2014
Példásan tiszta és koncentrált muskotály illat. Élesek a savak, testes, krémes szokatlan muskotály, talán különc is, de izgalmas kísérlet. 4+

Illés Sárgamuskotály 2014
Visszafogottabb illat, tele citrusokkal. Némi kesernye van a kortyban, éles savakkal, alkohollal, nagyobb testtel. 4

Illés Nagy Furmint 2013
Puncsos, hordós, likőrös illat. Sok az alkohol, sok a fa is, súlyos, nehéz bor, a végén cseres tapadással. 4+

Illés Furmint 2013
Gyümölcsösebb világ. Kedves, jól iható kis bor, de mégsem tiszta egészen, és a kesernyéje is több a jólesőnél. 4+

Illés Sárgamuskotály félédes 2013
Finom, tiszta muskotály illat. Kellemes egyensúlyt mutat, tetszett. 5

Illés 3 puttonyos aszú 2007
A pince preferálta korábban az alacsonyabb puttonyszámú aszúkat is (mondván, azt kevesen csinálnak). Az újfa a három éves érleléssel nyomot hagy az illatán. Szellőzve barackos, fiatalosabb arca is megvillan. Diós, cukros, testes, alkoholos aszú. Amolyan szivarozós aszúbor, grillázzsal, karamellel. Hagyományos stílus vastagon. 5+

Illés Sárgamuskotály 2013
Lédús trópusi gyümölcsök koncentrált illata. Hosszabb, mélyebb íz, krémes, magas cukor és jó struktúra. Hibátlan, ez végre igazán kedves és szép bor. 5+

Illés Hárslevelű késői szüret 2011
Ananászos, barackos, kukoricás, palackérett jelleg. Ízre sok cukor, mézes korty, édes, hosszú és gazdag. 5+

Illés Hárslevelű késői szüret 2009
Füstös, fás illat. Lekváros, dzsemesebb íz, kesernyés lecsengéssel. 5

Zéta 2008
200-as cukor. Trópusi gyümölcsök, zétásan hízelgő illat. Nagyon édes, gejl, sok, csak savból van kevés, de értékelendő a koncentráció. 5

Januári szüret 2000
Grillázs, karamell, aszús illat, de nem aszús az élmény. Mély, telt, hossző, édes íz, szép és komoly bor. 5+

6 puttonyos tokaji aszú 2000
Füge, datolya, érett illat, aszalt gyümölcsökkel. Oxidált, öregedően lekváros, nem az igazi már… Hat puttonyostól ez kicsit kevés, egy nagy évből pláne. 5

Jégbor 2003.*
Attól még, hogy valamire rá van írva, hogy jégbor, még nem is kell jónak lennie feltétlenül. De ez az, ráadásul valóban a jégbornál előírt szabályok szerint készült. Idős illat, aszús koncentráció, aszalt gyümölcsökkel ismét. Zavarbaejtően hosszú bor, telis tele gyümölcsökkel, sűrűséggel máig. Szép is, komoly is. Nagy élmény. 6+

Esszencia 1998.**
Ahogy a régi könyvek írnak róla: sűrű folyású, sötét massza. Esszenciás hecsedlis, aszalványos, fügés, pradicsomos jegyek definiálják. Hosszú, nem lehet lenyelni, annyira tapad és savai máig döbbenetesen élénk jelleget kölcsönöznek neki. 7+

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább