x

Ripka Gergely

Illés Pincénél tett látogatás

Elkallódott téli poszt Bényéről

Még havas, téli időben tettem látogatást Illéséknél, Erdőbényén. Állandó résztvevői a Bor, Mámor, Bényének. Területeik Kisfalud és Bénye mentén találhatók. Foglalkoznak palackos borok bértárolásával és a pincénél egyedülálló kőzetleletek is megfigyelhetők a környékből. A borok nagyobbrészt a régebbi stílushoz igazodnak. Muskotályból egy-két igazán szép példát tudnak felmutatni, de esszenciából, magasabb puttonyszámú aszúkból, emellett 3 és 4 puttonyosból is kóstolhatunk Illéséknél. A borászat minden évben kísérletezik jégborkészítéssel is,a termés egy részt kinn hagyják és mérik azt az időt, amíg a szőlő valóban tartósan fagypont alatti hőmérsékleten van. A nagy kísérletezőkedv pár ékes példájából sikerült kóstolnom:

Illés Sárgamuskotály Héjon 2014
Példásan tiszta és koncentrált muskotály illat. Élesek a savak, testes, krémes szokatlan muskotály, talán különc is, de izgalmas kísérlet. 4+

Illés Sárgamuskotály 2014
Visszafogottabb illat, tele citrusokkal. Némi kesernye van a kortyban, éles savakkal, alkohollal, nagyobb testtel. 4

Illés Nagy Furmint 2013
Puncsos, hordós, likőrös illat. Sok az alkohol, sok a fa is, súlyos, nehéz bor, a végén cseres tapadással. 4+

Illés Furmint 2013
Gyümölcsösebb világ. Kedves, jól iható kis bor, de mégsem tiszta egészen, és a kesernyéje is több a jólesőnél. 4+

Illés Sárgamuskotály félédes 2013
Finom, tiszta muskotály illat. Kellemes egyensúlyt mutat, tetszett. 5

Illés 3 puttonyos aszú 2007
A pince preferálta korábban az alacsonyabb puttonyszámú aszúkat is (mondván, azt kevesen csinálnak). Az újfa a három éves érleléssel nyomot hagy az illatán. Szellőzve barackos, fiatalosabb arca is megvillan. Diós, cukros, testes, alkoholos aszú. Amolyan szivarozós aszúbor, grillázzsal, karamellel. Hagyományos stílus vastagon. 5+

Illés Sárgamuskotály 2013
Lédús trópusi gyümölcsök koncentrált illata. Hosszabb, mélyebb íz, krémes, magas cukor és jó struktúra. Hibátlan, ez végre igazán kedves és szép bor. 5+

Illés Hárslevelű késői szüret 2011
Ananászos, barackos, kukoricás, palackérett jelleg. Ízre sok cukor, mézes korty, édes, hosszú és gazdag. 5+

Illés Hárslevelű késői szüret 2009
Füstös, fás illat. Lekváros, dzsemesebb íz, kesernyés lecsengéssel. 5

Zéta 2008
200-as cukor. Trópusi gyümölcsök, zétásan hízelgő illat. Nagyon édes, gejl, sok, csak savból van kevés, de értékelendő a koncentráció. 5

Januári szüret 2000
Grillázs, karamell, aszús illat, de nem aszús az élmény. Mély, telt, hossző, édes íz, szép és komoly bor. 5+

6 puttonyos tokaji aszú 2000
Füge, datolya, érett illat, aszalt gyümölcsökkel. Oxidált, öregedően lekváros, nem az igazi már… Hat puttonyostól ez kicsit kevés, egy nagy évből pláne. 5

Jégbor 2003.*
Attól még, hogy valamire rá van írva, hogy jégbor, még nem is kell jónak lennie feltétlenül. De ez az, ráadásul valóban a jégbornál előírt szabályok szerint készült. Idős illat, aszús koncentráció, aszalt gyümölcsökkel ismét. Zavarbaejtően hosszú bor, telis tele gyümölcsökkel, sűrűséggel máig. Szép is, komoly is. Nagy élmény. 6+

Esszencia 1998.**
Ahogy a régi könyvek írnak róla: sűrű folyású, sötét massza. Esszenciás hecsedlis, aszalványos, fügés, pradicsomos jegyek definiálják. Hosszú, nem lehet lenyelni, annyira tapad és savai máig döbbenetesen élénk jelleget kölcsönöznek neki. 7+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább