x

Ripka Gergely

Illés Pincénél tett látogatás

Elkallódott téli poszt Bényéről

Még havas, téli időben tettem látogatást Illéséknél, Erdőbényén. Állandó résztvevői a Bor, Mámor, Bényének. Területeik Kisfalud és Bénye mentén találhatók. Foglalkoznak palackos borok bértárolásával és a pincénél egyedülálló kőzetleletek is megfigyelhetők a környékből. A borok nagyobbrészt a régebbi stílushoz igazodnak. Muskotályból egy-két igazán szép példát tudnak felmutatni, de esszenciából, magasabb puttonyszámú aszúkból, emellett 3 és 4 puttonyosból is kóstolhatunk Illéséknél. A borászat minden évben kísérletezik jégborkészítéssel is,a termés egy részt kinn hagyják és mérik azt az időt, amíg a szőlő valóban tartósan fagypont alatti hőmérsékleten van. A nagy kísérletezőkedv pár ékes példájából sikerült kóstolnom:

Illés Sárgamuskotály Héjon 2014
Példásan tiszta és koncentrált muskotály illat. Élesek a savak, testes, krémes szokatlan muskotály, talán különc is, de izgalmas kísérlet. 4+

Illés Sárgamuskotály 2014
Visszafogottabb illat, tele citrusokkal. Némi kesernye van a kortyban, éles savakkal, alkohollal, nagyobb testtel. 4

Illés Nagy Furmint 2013
Puncsos, hordós, likőrös illat. Sok az alkohol, sok a fa is, súlyos, nehéz bor, a végén cseres tapadással. 4+

Illés Furmint 2013
Gyümölcsösebb világ. Kedves, jól iható kis bor, de mégsem tiszta egészen, és a kesernyéje is több a jólesőnél. 4+

Illés Sárgamuskotály félédes 2013
Finom, tiszta muskotály illat. Kellemes egyensúlyt mutat, tetszett. 5

Illés 3 puttonyos aszú 2007
A pince preferálta korábban az alacsonyabb puttonyszámú aszúkat is (mondván, azt kevesen csinálnak). Az újfa a három éves érleléssel nyomot hagy az illatán. Szellőzve barackos, fiatalosabb arca is megvillan. Diós, cukros, testes, alkoholos aszú. Amolyan szivarozós aszúbor, grillázzsal, karamellel. Hagyományos stílus vastagon. 5+

Illés Sárgamuskotály 2013
Lédús trópusi gyümölcsök koncentrált illata. Hosszabb, mélyebb íz, krémes, magas cukor és jó struktúra. Hibátlan, ez végre igazán kedves és szép bor. 5+

Illés Hárslevelű késői szüret 2011
Ananászos, barackos, kukoricás, palackérett jelleg. Ízre sok cukor, mézes korty, édes, hosszú és gazdag. 5+

Illés Hárslevelű késői szüret 2009
Füstös, fás illat. Lekváros, dzsemesebb íz, kesernyés lecsengéssel. 5

Zéta 2008
200-as cukor. Trópusi gyümölcsök, zétásan hízelgő illat. Nagyon édes, gejl, sok, csak savból van kevés, de értékelendő a koncentráció. 5

Januári szüret 2000
Grillázs, karamell, aszús illat, de nem aszús az élmény. Mély, telt, hossző, édes íz, szép és komoly bor. 5+

6 puttonyos tokaji aszú 2000
Füge, datolya, érett illat, aszalt gyümölcsökkel. Oxidált, öregedően lekváros, nem az igazi már… Hat puttonyostól ez kicsit kevés, egy nagy évből pláne. 5

Jégbor 2003.*
Attól még, hogy valamire rá van írva, hogy jégbor, még nem is kell jónak lennie feltétlenül. De ez az, ráadásul valóban a jégbornál előírt szabályok szerint készült. Idős illat, aszús koncentráció, aszalt gyümölcsökkel ismét. Zavarbaejtően hosszú bor, telis tele gyümölcsökkel, sűrűséggel máig. Szép is, komoly is. Nagy élmény. 6+

Esszencia 1998.**
Ahogy a régi könyvek írnak róla: sűrű folyású, sötét massza. Esszenciás hecsedlis, aszalványos, fügés, pradicsomos jegyek definiálják. Hosszú, nem lehet lenyelni, annyira tapad és savai máig döbbenetesen élénk jelleget kölcsönöznek neki. 7+

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább