x

Ripka Gergely

Illés Pincénél tett látogatás

Elkallódott téli poszt Bényéről

Még havas, téli időben tettem látogatást Illéséknél, Erdőbényén. Állandó résztvevői a Bor, Mámor, Bényének. Területeik Kisfalud és Bénye mentén találhatók. Foglalkoznak palackos borok bértárolásával és a pincénél egyedülálló kőzetleletek is megfigyelhetők a környékből. A borok nagyobbrészt a régebbi stílushoz igazodnak. Muskotályból egy-két igazán szép példát tudnak felmutatni, de esszenciából, magasabb puttonyszámú aszúkból, emellett 3 és 4 puttonyosból is kóstolhatunk Illéséknél. A borászat minden évben kísérletezik jégborkészítéssel is,a termés egy részt kinn hagyják és mérik azt az időt, amíg a szőlő valóban tartósan fagypont alatti hőmérsékleten van. A nagy kísérletezőkedv pár ékes példájából sikerült kóstolnom:

Illés Sárgamuskotály Héjon 2014
Példásan tiszta és koncentrált muskotály illat. Élesek a savak, testes, krémes szokatlan muskotály, talán különc is, de izgalmas kísérlet. 4+

Illés Sárgamuskotály 2014
Visszafogottabb illat, tele citrusokkal. Némi kesernye van a kortyban, éles savakkal, alkohollal, nagyobb testtel. 4

Illés Nagy Furmint 2013
Puncsos, hordós, likőrös illat. Sok az alkohol, sok a fa is, súlyos, nehéz bor, a végén cseres tapadással. 4+

Illés Furmint 2013
Gyümölcsösebb világ. Kedves, jól iható kis bor, de mégsem tiszta egészen, és a kesernyéje is több a jólesőnél. 4+

Illés Sárgamuskotály félédes 2013
Finom, tiszta muskotály illat. Kellemes egyensúlyt mutat, tetszett. 5

Illés 3 puttonyos aszú 2007
A pince preferálta korábban az alacsonyabb puttonyszámú aszúkat is (mondván, azt kevesen csinálnak). Az újfa a három éves érleléssel nyomot hagy az illatán. Szellőzve barackos, fiatalosabb arca is megvillan. Diós, cukros, testes, alkoholos aszú. Amolyan szivarozós aszúbor, grillázzsal, karamellel. Hagyományos stílus vastagon. 5+

Illés Sárgamuskotály 2013
Lédús trópusi gyümölcsök koncentrált illata. Hosszabb, mélyebb íz, krémes, magas cukor és jó struktúra. Hibátlan, ez végre igazán kedves és szép bor. 5+

Illés Hárslevelű késői szüret 2011
Ananászos, barackos, kukoricás, palackérett jelleg. Ízre sok cukor, mézes korty, édes, hosszú és gazdag. 5+

Illés Hárslevelű késői szüret 2009
Füstös, fás illat. Lekváros, dzsemesebb íz, kesernyés lecsengéssel. 5

Zéta 2008
200-as cukor. Trópusi gyümölcsök, zétásan hízelgő illat. Nagyon édes, gejl, sok, csak savból van kevés, de értékelendő a koncentráció. 5

Januári szüret 2000
Grillázs, karamell, aszús illat, de nem aszús az élmény. Mély, telt, hossző, édes íz, szép és komoly bor. 5+

6 puttonyos tokaji aszú 2000
Füge, datolya, érett illat, aszalt gyümölcsökkel. Oxidált, öregedően lekváros, nem az igazi már… Hat puttonyostól ez kicsit kevés, egy nagy évből pláne. 5

Jégbor 2003.*
Attól még, hogy valamire rá van írva, hogy jégbor, még nem is kell jónak lennie feltétlenül. De ez az, ráadásul valóban a jégbornál előírt szabályok szerint készült. Idős illat, aszús koncentráció, aszalt gyümölcsökkel ismét. Zavarbaejtően hosszú bor, telis tele gyümölcsökkel, sűrűséggel máig. Szép is, komoly is. Nagy élmény. 6+

Esszencia 1998.**
Ahogy a régi könyvek írnak róla: sűrű folyású, sötét massza. Esszenciás hecsedlis, aszalványos, fügés, pradicsomos jegyek definiálják. Hosszú, nem lehet lenyelni, annyira tapad és savai máig döbbenetesen élénk jelleget kölcsönöznek neki. 7+

X

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább