x

Ripka Gergely

Légli Géza kóstolója

A család egyik legjobb arca

A dél-balatoni Légli familia 1-2 tagját egész biztos, hogy minden magyar borkedvelő ismeri vagy legalább hallott róla. A ma aktív Légli-generáció édesapja is nagy figura hírében áll. Attila a fazekas, keramikus mesterséget választotta (amforákat készít több kortárs borász számára is), Ottó és Géza pedig a borairól vált híressé. Kár lenne elragadtatnom magam, de ezen a kóstolón bebizonyította Géza, hogy a család egyik legszórakoztatóbb figurája, szerethető borokkal Kislakról. Ezek a tételek finomak, üdék, balatoniak, vidámak. Ritka dolog az, hogy egy borász ilyen szépen eltalálja az egyensúlyt a szakmaiság és közvetlenebb humoros hang között, de Szittnyai Zalán és a Sarki Fűszeres fogásainak közreműködésével egy igazán szuper hangulató bemutatón vehettem részt nem rég a Zwacknál:

Chardonnay Pezsgő 2012
Szentesinél készült. Finom illat zöldes trópusi gyümölcsökkel, szinte proseccora hajazó virgonc üdeséggel. Finom, kedves, jó inni. Tiszta nyár. Végre egy palackos erjesztésű pezsgő, ami nem komolykodja túl magát. Öröm sugárzik szét belőle. Kérekmég! 6

Matacs Chardonnay 2013
Gyurmás, krétás, üde, friss chardonnay illat. Ízre aztán húsos, kellő teste is van, sok rágható gyümölcs mellett, finomseprős ízekkel. 5+

Rekesz Sauvignon blanc 2013
Fajtához képest visszafogott illat, sóssággal, a megszokott Sauvignonos harsányságot teljesen mellőzve. Ízre is halkabb, de nagyon finomak, frissek savai, és jól áll neki a diszkrét hordó is. Jön a nyár. - Még egy rekeszt kérnék. 5+

Jánoshegyi Rajnai rizling 2013
Régen Dávid névre hallgatott. Citrusos, grapefruitos, hangsúlyosan primer illata nagyon tetszik. Ízre némileg vegetális, kemények a savak, sok gyümölcsös jeggyel, lime-os hatást keltve. Üde, friss és kellemes fahordós rajnai. 5+

Vitéz Cabernet 2013
Cabernet sauvignon szinte kadarkásan fűszeres illattal és stílussal. Vékonyabb a korty is, édes fűszerekkel, melegebb túnussal, aztán egész hosszú lecsengéssel. Vegetális, zöldes jegyei érezhetők, a test a 12 alatti alkohol miatt is érezhetően filigránabb a megszokottnál. 5

Merlot 2012
Tejszínes, ribizlilekváros, epres, erdei gyümölcsös buké. Testes, hosszú, szuperérett alkotórészek. Rózsaborsos íz, ami a hasonló fűszerezésű ételpárban is felbukkant (csillagos ötös). Finom és egyszerre komoly merlot. 6

Kislak 2011
A pince vörös csúcsbora. Légli Géza elmondása szerint a jó vörösbort sokkal könnyebb egyszerű, naturális pincei körülmények közt elkészíteni, mint a fehérborokat. Innen is jött az, hogy ő inkább a vörösborok felé indult el a kezdetekkor. Szárított paradicsomos, tejszínes illat itt is. Kiváló savérzet, jó tanninok, fűszeres ízvilág. Hosszú, édes lecsengés. Vastag, széles, mély vörösbor. Igazi hedonista. 6+

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább