Légli Géza kóstolója
A család egyik legjobb arca
A dél-balatoni Légli familia 1-2 tagját egész biztos, hogy minden magyar borkedvelő ismeri vagy legalább hallott róla. A ma aktív Légli-generáció édesapja is nagy figura hírében áll. Attila a fazekas, keramikus mesterséget választotta (amforákat készít több kortárs borász számára is), Ottó és Géza pedig a borairól vált híressé. Kár lenne elragadtatnom magam, de ezen a kóstolón bebizonyította Géza, hogy a család egyik legszórakoztatóbb figurája, szerethető borokkal Kislakról. Ezek a tételek finomak, üdék, balatoniak, vidámak. Ritka dolog az, hogy egy borász ilyen szépen eltalálja az egyensúlyt a szakmaiság és közvetlenebb humoros hang között, de Szittnyai Zalán és a Sarki Fűszeres fogásainak közreműködésével egy igazán szuper hangulató bemutatón vehettem részt nem rég a Zwacknál:
Chardonnay Pezsgő 2012
Szentesinél készült. Finom illat zöldes trópusi gyümölcsökkel, szinte proseccora hajazó virgonc üdeséggel. Finom, kedves, jó inni. Tiszta nyár. Végre egy palackos erjesztésű pezsgő, ami nem komolykodja túl magát. Öröm sugárzik szét belőle. Kérekmég! 6
Matacs Chardonnay 2013
Gyurmás, krétás, üde, friss chardonnay illat. Ízre aztán húsos, kellő teste is van, sok rágható gyümölcs mellett, finomseprős ízekkel. 5+
Rekesz Sauvignon blanc 2013
Fajtához képest visszafogott illat, sóssággal, a megszokott Sauvignonos harsányságot teljesen mellőzve. Ízre is halkabb, de nagyon finomak, frissek savai, és jól áll neki a diszkrét hordó is. Jön a nyár. - Még egy rekeszt kérnék. 5+
Jánoshegyi Rajnai rizling 2013
Régen Dávid névre hallgatott. Citrusos, grapefruitos, hangsúlyosan primer illata nagyon tetszik. Ízre némileg vegetális, kemények a savak, sok gyümölcsös jeggyel, lime-os hatást keltve. Üde, friss és kellemes fahordós rajnai. 5+
Vitéz Cabernet 2013
Cabernet sauvignon szinte kadarkásan fűszeres illattal és stílussal. Vékonyabb a korty is, édes fűszerekkel, melegebb túnussal, aztán egész hosszú lecsengéssel. Vegetális, zöldes jegyei érezhetők, a test a 12 alatti alkohol miatt is érezhetően filigránabb a megszokottnál. 5
Merlot 2012
Tejszínes, ribizlilekváros, epres, erdei gyümölcsös buké. Testes, hosszú, szuperérett alkotórészek. Rózsaborsos íz, ami a hasonló fűszerezésű ételpárban is felbukkant (csillagos ötös). Finom és egyszerre komoly merlot. 6
Kislak 2011
A pince vörös csúcsbora. Légli Géza elmondása szerint a jó vörösbort sokkal könnyebb egyszerű, naturális pincei körülmények közt elkészíteni, mint a fehérborokat. Innen is jött az, hogy ő inkább a vörösborok felé indult el a kezdetekkor. Szárított paradicsomos, tejszínes illat itt is. Kiváló savérzet, jó tanninok, fűszeres ízvilág. Hosszú, édes lecsengés. Vastag, széles, mély vörösbor. Igazi hedonista. 6+