x

Ripka Gergely

Somló újratölt//2015

Húsz bor a hegyről

Cartwright Éva és BZoli újabban Somló menedzseri szerepét látják el. Amúgy ütőképes duó az övék. Éva odaköltözött, kereskedést nyitott, rendezvényeket szervez, de szerény attitüdje önmagában üdvözlendő; aztán a szándék, miszerint az összes helyi bortermelőt össze kell rántani, rendkívül előremutató kezdeményezés részéről. Balogh Zoli attitüdje már sokkal többekhez eljuthatott az évek folyamán, de aki mélyebben is ismeri, tudja hogy a nagy szövege, online aktivitása mellett meghatározó pincét vezet a Somlón. Családja, külföldi egzisztenciája és egész más szakmai profilja mellett tenni is próbál, szerepet vállal a somlói közösségért. Tőle is értékes gesztus ez.

A beszédes nevű Félúton, Somlói Borok Boltja idén is elhozott húsz somlói bort a Gellértbe, hogy a szakma is lássa, merre halad a közös bárka. A konklúzió, a benyomás vegyes: van aki szerint ez a bárka formavilágával eleve sajátos és különleges, mert Somló eredeti és egyedi (és ettől persze szép is); látható, hogy itt-ott a famunka nem az igazi; van aki szerint ez a bárka viharos vizeken evez, néhol erős megingásokkal, de olykor érzeni lehet pozitív eredőjű áramlásokat is a vitorlában. Lassú víz partot mos.
A már bevált klasszisokra és az ismeretlenség homályából érkező borász nevekre bármelyik igaz lehet a fentiek közül. Megingásból sok és sokféle előfordult most is (talán tavalyhoz képest kisebb amplitudokkal). Nincs min keseregni, az alábbi húsz tétel most is egy átlagos magyar helyzetképet mutat, mely bármelyik borvidékünkről érkezhetett volna (sajnos vagy nem sajnos).
Húsz termelő, akik közül csak a töredék lát túl a saját vagy legfeljebb szomszédai horizontján. Így mondjuk nehéz elvárni, hogy a bor készítője érezze a fogyasztók mai elvárásait egy hibátlan/izgalmas/kimagasló termőhelyi borral szemben. Nos, ezért kellenek az ilyen események, hogy lássák magukat egy tükörben a somlói borászok, és felismerjék, hogy hatékony közös munkával az a bárka haladhatna sokkal dinamikusabb sebességgel is. Ennek sok magabiztos bor (lenne) az alapja.

Somlói Vándor Olaszrizling 2014
Modern, tiszta illat (fajélesztős erőt érzek benne, aztán ki tudja). Sárga gyümölcsök, primer jegyek áradnak belőle. Vékonyka testalkat, kimondottan húzósak a savak, volt aki az éretlenséget keményen fel is rótta, nekem a korty végére valamelyest összesimultak, összerendeződtek a részletek végül. Egy citrusos somlói, ami nem telít el (tudjuk, mily parádés évjárat volt ez). 5

Hollóvár Olaszrizling 2013
Púderesen virágos és citrusos illat. A kortyban egész más a szerkezet, összetettebb, magasabb a bor, egyenesebbek a savak, noha itt sincsenek kevesen. A bor egész feszes a fajtához képest. Fajtajelleges, mandulás ízvilág, kesernyés vég. Nem szerettem bele úgy, mint Takács Lajos furmintjába, de Olaszból korrekt kiadásnak éltem meg és fiatal is még talán. 5+

Csetvei Pince Juhfark barrique 2013
Hogy ezzel a borral mi lehetett a célja egy világlátott, kortárs szemléletű borászlánynak, ezt nehéz lenne megfejteni. Vélhetőleg új lehetett a hordó, és amíg egy hordóba nem kerül bor, addig az a hordó nem szelidül meg. Orrban tódul az indokolatlan vanília, mást nem is érezni. Ízre kifejezetten füstölt szalonnás, krémes, cseres, a hordóhatás elural mindent, kár lenne gyümölcsöt vagy termőhelyet szálazgatni. 4+

Kolonics Juhfark 2013
Örültem ennek a bornak, mert szegény Károly tavaly nem szerepelt túl fényesen, pedig volt neki ezen a blogon néhány igen sikeres bora néhány éve. Termálvizes, ásványos, picit húslevesre emlékeztető illat. Sós mineralitást mutat. Amolyan klasszik somlai. Végre kellően hosszú, szépnek is mondható bor, hibátlan szerkezettel és az érlelési potenciál ígéretével. Ügyes. 6

Barcza Bálint Juhfark 2013
Papíros, fás, kissé oldószeres illat, nem egészen tiszta. Ízre citrusok, fogínyen érezhető sósság. A fa is jön gazdagon, de alatta érződik halványan a szerkezet is. Fiatal, de ígéretes bor és borász. Legyen 5+

Somló Kincse Bolyongó Olaszrizling 2013
Száraz késői szüret. Narancsos, mézes, barackos, teás illat, egész más, mint bármi korábban és mégcsak nem is fajtajelleges, sebaj. Kesernyés íz, visszafogott sav, testes, hosszú és tüzes bor. Némileg lusta és nehéz, alkoholos. 4+

Géró Péter Juhfark 2013
Gazos, vegetális illat, nem biztos itt sem a tisztaság, mégis a juhfarkok közt egy érdekes jelenség ez a bor. Ízre van érezhető cukor, behízelgően, hosszan. Gyümölcsös korty, a cukor sokat kihoz zamataiból, de mellette alkohol és jó sav is van is van bőven. Ígéretes felfedezés volt többünk számára. 5+

Tornai Prémium Juhfark 2013
Tavaly ugyanitt nagyon szerettem a Tornaiék borát. Most nem. Vegetális jegyeket itt is érzek orrban. Húsos korty, jó savak (mondjuk a 7,9 g/l kicsit magas számnak tűnik). Egy bizonyos kesernye kicsit ellaposítja az ízét, az alkohol is melegebb a végén a kelleténél. Érezni, hogy komoly bornak szánták. Baja nincs, de egy pohárnál többre ebből a borból sem vágyom. 5

Polgár-Mátyásfalvi Olaszrizling 2013
Durva hordó, körömvirágos sportkrémes, mentás, bizarr illat. Ízben itt is érezni a cukrot (4 g/l), és az ezzel járó tompa kerekséget. Testes is eleinte, de a végén nagyon üres, nincs lendület, nincs vitalitás, nincs igazán szerkezet sem. Amolyan háztáji hangulatot kelt. 4

Somlói Apátsági Pince Juhfark 2013
Karalábés, zelleres, édeskés hatást keltő, tetszetős és igazán komplex illat. Sok cukor, hosszú és telt bor, végre valóban tiszta, lédúsan gyümölcsös ízekkel. Már írtam a 13-as SAP borokról, elégedett voltam velük (vissza lehet lapozni). Szép ez most is. 6

Szent Margit Pince Juhfark 2013
Édes-savanyú illat és íz. Van bőven cukor is (27,7 g/l), de savak is támogatják (8 g/l), és mintha egy pici pezsgés is lenne. Nehezen áll össze bennem az egység, mert egyrészt tényleg van benne egy kicsi moseli hangulat, másrészt annyira nem borszerű most ebben a sorban (alacsony, szinte nem is érezhető alkohollal). Érdekes színfolt, érdekes somlói felfogás, kedves dizájn a címkén. Meglepett, mennyire sokan szerették ezt a félédes somlói bort, meg úgy en bloc mintha a cukor mentette volna meg a napot (pedig ebben az országban a felvilágosult fogyasztó elvileg csak száraz bort vásárol magának). 5

Tóth Pince Kőfejtő Cuvée 2012
Zeller, karalábé, öregedő, vaníliás, hordós illat. Simább, egyszerűbb a 13-as borok után kóstolva. Lazább szerkezet, kevesebb sav, ásványos lecsengés, kesernyével, de ez így elég is. Nincs vele baj, csak az izgalom hiányzik talán. 5

Barnabás Pince Hárslevelű 2012
Szép virágos, mézes illat, érdekesnek hat a sok neutrális bor után. Egész jó a szerkezete is, más univerezumba kalauzol a fajta. Jó a sav, citrusos, van hordós íz is, de a bor fiatal, és ami a legfontosabb a 12-es év ellenére sem lusta, sőt csontos, citrusos, sós és egészen szigorú képet mutat most. A hárs mindig izgalmas Somlón is. 5+

Györgykovács Hárslevelű 2012
Szép tiszta gyümölcs és fajtajelleg érezhető illatában. Feszesebb, sűrűbb a szerkezet, testalkatban magasabb és arányosabb az összes bornál. Rengeteg citrus és primer jegy a meleg évből, hosszú és finom, ásványos íz. Nem mindenkinek tetszett, de a többségnek egyértelműen a sor legmagabiztosabb bora. 6+

Dénes Hegybirtok Rajnai rizling 2012
Nekem személyes megelégedés látni, hogy a Ság-hegy nem tűnik mostohagyereknek somlaiak közt. Sőt! Illatában a citrus és a petrol együtt adják ki a rajnai obligát szépségét, amit nagyon sokan nagyon szeretünk (az meg most kit érdekel, hogy nem helyi fajta). Frissítő savai és ugyancsak a fajtához passzoló savai mellett egy testes, komoly bor hatását kelti a korábbiak után. Kimondottan izgalmas élményt nyújt (nyilván a fajta és a termőhely is más). Bizony megvan a sajátos varázsa a Ság-hegyi rajnainak (Cartwright Éva elmondása szerint vakon mindig kibukik nála kóstolókon a Ság-hegyi tétel, fajtától függetlenül). Az első/egyetlen bor volt, melyet az utolsó cseppig megittam…. 6

Kreinbacher Öreg Tőkék 2012
Citrusos illat. A maradékcukra ennek is érzékelhető, kitartó ízben ér véget, viszonylag enyhe savérzet mellett. Talán több savval még jobban tetszene, de így is érezhető rajta egyfajta átgondoltabb profizmus, magabiztosság. A sok finom gyümölcsöt a moderált fa szépen kíséri. 6

Szabó Pincészet Juhfark 2011
Karalábés, kesernyés, bizonytalan bor. Háztáji jelleg, nem igazán tudtam mit kezdeni vele. Gyenge 4

Zsirai Pincészet Somlai 2011
Visszafogott illat. Szerkezetben egysíkú, rövid, nem igazán találtam meg a somlaira jellemző komplexitást. Hibája nincs, érezhető rajta a hordó, de összességében a sor középmezőnyéhez húz. 5

Fekete Pince Juhfark 2009
Visszafogott, palackérett hangulatú, kellemes, rusztikus illat. Ízre viszont kifejezetten öregedő benyomást kelt már. Kesernyés, diós, cseres, kellemetlen ízt mutat. Ha azt mondom, nem egészen ezt vártam, az enyhe kifejezés… 4

Pápa Családi Pince Juhfark késői szüret 2013
Szúrós illat, vegetális és bizarr, kellemesenek nem igazán mondanám. Nehéz, gejl, fura íz, rossz egyensúly, magas alkohollal, mintha az ihatóság rovására menne minden eleme. Gyenge 4

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább