x

Ripka Gergely

Zsirai//2o13

Nagyatádról Mádra

A Zsirai Pince történetét kevesen ismerik, noha van mögötte emberi és anyagi törődés bőven. A két nővér Kata és Petra édeaspjuk tragikus halála után kerültek kemény döntések, kihívások elé. A két nagyatádi lány végül úgy döntött, folytatja azt, amit apjuk kemény munkával elkezdett. Kész a komoly feldolgozó egy gyönyörű mádi házban, a pince tekintélyes befogadótérrel már adott, összeállt a csapat is, tele fiatalos lendülettel. Most pedig itt vannak a 13-as borok, melyeket Kata, immár mádi lakosként mutatott be mint első olyan évjáratot, melynek felelőse döntően ő:

Zsirai Hárslevelű 2013
Padihegy és Középhegy terméséből készült. Likőrös, egészen bounty szeletes, nyári almás, picit reszelt almás is orrban. Friss, ropogós sav után szép hosszú íz, kemény savak ezek kissé és tompán ér véget a korty is. Értékelendő kísérlet. 5

Zsirai Betsek Hárslevelű 2013
Köves, de egyszerre fülledtebb illat, birses, virágos és egy árnyalattal hársasabb is az előzőnél. Újfás, krémesebb, tölgyesebb utóíz, ismét jó savval, battonage-os jegyekkel. A kortyot a sav és a fa összjátéka határozza meg és ettől kissé kétdimenziós. 5

Zsirai Furmint 2013
Tűzköves, gombás, pirított kenyérhéjas illat. Szép, bár egyszerű szerekezetet mutat, nem lóg ki benne semmi. A peckes, kemény savak is szebben megtalálják itt a helyüket, mint a két hársban, és ez tetszik. Erős 5

Zsirai Középhegy Furmint 2013
Erősen köves 4 hektár termése. Visszafogott, tejszínes, picit fülledt elsőre. Komoly szerkezet, izgalmas, komplex, egyensúlyos, teltebb, minerális világot mutat, letisztuktabb, egységesebb képpel, 4.6-os jótékony cukorral. Így a száraz sor egyértelműen legszebbje. 5+

Zsirai apjalánya 2013
Betsekből való ez is. Mindössze 173 palackos tétel, melynek kedves történetét néhány oldallal korábban Kata már leírta nálunk az olvasóknak (vissza lehet keresni). Körtés, birses, kompótos, de egyértelműen rusztikus vonal, mely almásságot is idéz. Rusztikus ízében is, egyenes vonalakkal. Nagy testbe csap bele a kemény sav. Őszinte, szívből jövő bor, sajátos történettel, mely jellegét tekintve sem hasonlít semmi másra, csak önmagára. 5

Zsirai Cuvée 2013
Sőt ez is Betsek. Füstös, tűzköves, enyhén rusztikus ez a bor is illatban. Félédes érzet, rengeteg kócos savval, kesernyével, maszkulin jelleggel. A kevesebb kedvesebb lenne minden téren… 5

Zsirai Betsek Furmint késői szüret 2013
Finom, visszafogott illat, gyümölcsök, kedvesség. Több cukor az előző után, egy kevéske maradék szénsavval. Vad, harapós, szertelen, üde édes bor. Időre van szüksége a palackban, ez biztos. 5

Zsirai Betsek Hárslevelű késői szüret 2013
Mézes, barackos, körtés illat. Savból jutott ide is bőséggel, de cukorból is, s így a korty vége itt is kicsit kettéhasad. De tetszenek tropikális jegyei is. Kellemes darab. 5+

Zsirai Katika Cuvée 2013
Illatos, szappanos, muskotályos, sokkal tisztább az egész illat, mint az eddigi boroknál. Viszonylag rövid íz, édes, cukros, egyszerű, de nem lóg ki semmi, egységes képet mutat. 5+

Zsirai 6 puttonyos tokaji aszú 2008.**
Tiszta, aszús illat, csodás kavalkád. Aszalt gyümölcsös, fiatalos, krémes, remek egyensúlyú aszúbor egy nagy évjáratból. Méltó koronája az egész sornak. 7+

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább