x

Ripka Gergely

SAP//2o13

Nagy évjárat Bzolitól

Balogh Zolit mindenki ismeri. Az online borszíntéren az egyik legnagyobb provokatőr, aki az évek során bárkivel szóváltásba tudott már kerülni, aki él és mozog. De nem csak erről ismerszik meg. A 2000-es évek közepe óta Somló egyik meghatározó borászatának, a Somlói Apátsági Pincének a birtokosa és a helyi közösség egyik fontos motorja is. BZoliról mindenkinek van véleménye. Boraik tudatosan buja, maradékcukoros, túlérett hangulata is megosztja a közönséget; én időről-időre belefutok olyan SAP borba, amik nem osztanak meg, sőt szívesen fogyasztom őket. Néha késsel, villával. A túlkapások ellenére tetszik bennük, hogy önmaguk definíciói. Nem hasonlítanak senki másra. Miért is kéne skatulyákban gondolkoznunk egy fajta/borvidék kapcsán? Szerettem a 11-es Furmintot, de a 10-es év Juhfarkja, 12-es év Hársa is élmény volt. Minden évből valami… Hanem végre itt vannak a 2013-as borok is (első alkalom, hogy mind egszerre lettek készen), éppen ezért Zoltán összekürtölte a borszakma „léhűtőit”, hogy ismerkedjenek a kiváló évjárattal egy jó hangulatú, szórakoztató előadás közepette (kb. 30 komoly étteremtől volt jelen sommelier, a 6-7 újságíró mellett).

Kiegyenlített sor. De kedvencet most nehéz lenne mondanom. A borok nagyon fiatalok, és látszik rajtuk, amit Zoli is mondott: 10 évente egyszer van ilyen szép évjárat:

Olaszrizling 2013
15-ös cukor. Sós, mandulás, kesernyés benyomást kelt orrban, a fajtára jellemző mattabb szürkeséggel. Ásványos, széles bor, hosszú ízzel, melyben maradékcukor és a gyümölcsök játszanak főként. Egyszerre édeskés és a héjon történő áztatás miatt kicsit tapadós is az utóíz. Vacilálós 6

Juhfark 2013
10.5-ös cukor. A fajta extrém jó cukorgyűjtő képessége 2013-ban is kiütközött a szőlőben, töppedt, aszúsodott is (éppen ezért egy külön borra való szelekció is készült juhfakrból, mely a sor végén jön, türelem). Ahogy az olaszrizlingre, úgy talán a „parasztgyerek” juhfarkra sem feltétlen építené a pince jövőjét Zoli. Elsőre elég kellemetlen buké: karalábé, zöldségek, de édeskés felhangokkal. Ízre csípős alkoholosság, még hömpölygősebb, gejlebb korty. Sok cukor, de mellé nagy test és némi lendület is párosul. Izgalmas világ, de ha az előbb vaciláltam, akkor most 5+

Furmint 2013
12.6-os cukor. A Fúró, ahogy Zoli mondaná. Illatában édes gyümölcsök, füge, kajszi és némi tölgyesség (de csak az én műszereim okoztak intoleranciát, másnak nem igazán). Hosszú az íz, komoly testtel is bír, mellette ismét érezni a cukrot, mely sűrűvé teszi a kortyot. Ott van benne is a szépség és ismét egy vacilálós 5+

Hárslevelű 2013
Az elsőre kissé bizarr illat kandírozott gyümölcsökben, ananászos, édesen tropikális késői szüretes hangulatban állapodik meg. Édeskés, SAP-osan buja, hízelkedő íz. Már-már túl kedves akar lenni, de mégis kissé gejl. 5+

Tramini 2013
Traiminis, rózsás, virágos fajtajegyek, amit csak nagyon kevesen szeretnek úgy igazán, de Balogh Zoli kendőzetlen rajongással viszonyul a fajtához (elzászi etalonokkal szívében). Elsőre meglepően nehéz és telt idomúnak hat, van alkohol és van bőven súlya is, de aztán olyan szépen fókuszákt savakat kapok a végén, mint sehol eddig. Nem vagyok a fajta megszállottja én sem, de tetszik, ahogy Somlón viselkedik. 6

Hilla 2013
60-as cukor (7.6 sav). Klasszik. Zoli finn feleségéről hirtelen elnevezett védjegyszerű házasítás: Juhfark, Furmint, Hárs. Gyönyörű narancsos illat. Ízre sok cukor, édes íz, egyelőre feldíszítve friss sárga gyümölcsökkel is. Kedves és szeretnivaló tétel. 6

Juhfark Főbor 2013
90-es cukor. A már említett módon a külön szedett, botritiszes juhfarkból készült. Főbort tudnillik bárhol lehet palackozni az országban, két év érlelés után. Friss déli gyümölcsök primer illata, késői szüretes jegyekkel, engem nem zavart a botritisz. Krémes, masszív testű korty. Kicsit szúrós íz, aztán a végéig kitartó lendülettel jellemzhető, melyért nyilván 9-es sav is felel (igaz a korty végén rázza meg magát inkább, de akkor legalább megadja a frissességet). 6

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább