x

Ripka Gergely

Zuhanás az ismeretlenbe

A háttér árnyalatai a nagy Furmint Februáron

Az idei furmint februáron (tehetség)kutatómunkát szerettem volna végezni, és ezért szándékosan nem a fősodor mentén haladtam, hanem a farvízen. Annyi ott a borászat így is, hogy koncepció nélkül nagyon nehéz lenne teljesíteni egy ekkora rendezvényen. Hát én választottam koncepciót, nem éppen a legegyszerűbb koncepciót, az tény, hálás és hálátlan oldallal egyszerre. A tehetségkutatás számos tanulsággal szolgált persze. Akad bőséggel olyan pince, akik még csak éppen elrugaszkodtak a parttól, de a furmintok óceánjában már most is érdemes vadászni rájuk. Nem a nagy halak jönnek tehát, de az utazás izgalmas volt így is (és hosszú):



Czemiczky Furmint 2014 (M)
Nyári alma és frissesség orrban. Egyenes savak, könnyed, mégis sűrű és van a gyümölcsösségben egy izgalmas szerkezet is savakkal, testtel.

Myrtus Fumint 2013
Vigyorgó-dűlő termése (miről kaphatta a nevét?). Határozottan lisztes, poros, zilált illat. Zamatos és telt bor, sűrű, testes is, hosszú és savai élénkek. 5+

Myrtus Furmint 2008
Palackérett jelleg, mézes vonal mentén mozog. Sűrű szálú szövése van, eleinte koncentrált, de a végén mégis kesernyés, és az oxidáció üressége is érzékelhető már benne. 5

Montium Birtokfurmint 2013 (Barna-dűlő)
Az egyik kellemes meglepetés Legyesbényéről érkezett az eseményre. Tiszta és tetszetős illat. Hosszú, nagyon finoman gyümölcsös, kerek íz. Van benne 8 grammnyi cukor, de nem minden kortyban érezni. A populáris jelleg mellett ez az édesség gazdagabbá, húsossá, egyszersmind izgalmassá teszi a bort. A legvégén érezni némi kesernyét. 6

Montium Első Furmint 2013
Krétásabb, gyúrmás, poros buké. Frissebb, citrusossabb, élénkebb savérzetű. A kettő közül ez a bor a komolyabb talán, több ásványt is mutat és várhatóan izgalmasabb életpálya vár rá. 6

Harangláb Szőlőbirtok/Chateau Cloche Furmint 2009.
Nem éppen friss tétel Szerencsről. Reszelt almás, oxidált (el)hangolás, körte kompóttal, nyári almával, rusztikus stílusban. Kesernyés, oldschool érett karakter, likőrös zamatú lecsengéssel. Teljes vakvágány. 3-4

Harangláb Száraz Szamorodni 2008
A száraz szamorodni fiatalabb arca. Barackos, mézes, oxidált, kevéssé botritiszes karakter, kenyérhéjjal. Kesernyés íz, meglepően sok gyümölcs színezi. Tartalmas, érdekes szamorodni, minden furcsasága ellenére. 5

Angyal Furmint 2013
Finom, friss illat, citrusos árnyalatokkal. Korrekt, már-már modern, szép alapfurmint ez, némi maradék szénsav teszi fiatalossá még ropogósabbá, mindazonáltal nagyon egyszerű tétel. 4+

Angyal Furmint 2013 (M)
Sós, fás illat, némi almássággal. Fájóan fás, vulgáris hordós ízek uralják az egész bort. Kár érte… 4

Carpinus Furmint 2013.
Bai Editék Deák-dűlős családi bora. Citrusos, kecsesen elegáns illattal indít. Már bele is szerettem. Magas szerekezet, karcsú és üdén citrusos alkat, de szép vonalai mellett meg is nevettet élénksége, vidámsága. Végtelenül csiszolt bor, kompex és gyönyörű, hogy még azt a kis kesernyét is megbocsájtom a 6 gramm cukor mellé. 6

Carpinus late harvest 2013.*
Maradékcukra 110 g/l.  Citrusos illat, krémes, édes íz, de micsoda orgiát csap a szájban! Kedves, hízeleg, mégis fejet kell, hogy hajtsak a rendkívüli szerkezet és izgalmas komplexitás előtt megint. Fogunk még hallani a Bai testvérekről…legalábbis remélem, jut idejük a családi pincére a továbbiakban is. 6+

Tállya Wines Furmint 2013
Petrolos, friss illat. Fa, cser, citrusok, krémes is, alkoholos is. Egyszerre sokminden akar lenni és aztán nem igazán áll össze, hogy mi is ez valójában… 5

Zsadányi Borkút 2013
Gyümölcsösebb, illatosabb orrban, ez már inkább az én világom. Elegáns sav, sok gyümölcs, feszesebb, zamatosabb másik dűlős borukhoz, a Görbéhez képest. A fa is moderált benne. Tetszik. 6

Homoky Dorka Görbe 2013
Meglepően érett illat, lappangó száraz szamorodnis jegyekkel, több frissességre vágynék. Zamatos és egyszerre kesernyés, maradékcukra 37 körül. Furán áll neki ez a cukor nagyon… 4+

TR. Művek Furmint 2013
A fiatal és energikus tállyai brigád első borai jöttek. Érett sajtos illat. Citrusos ízek, friss savak, egyszerű és talán nem is egészen összeállt szerkezet. 5

TR. Művek Felső furmint 2013
Citrusos, friss, krétás illat. Tiszta ízek, élénk savakkal, krétás jegyek itt is érződnek. Modern és élénk bor. Jó az irány. 5+

Obzidián Furmint 2013
Hibás, reszelt almás illat. Frissek a savai, de a reszelt alma elural mindent. 3

Obzidián Furmint 2013 (félszáraz)
Fülledtség, sajtosság orrban. Egyensúlya elégséges, kerekebb és szebb is az előzőnél. 5+

Patricius Furmint Reserve 2013
Visszafogott, neutrális illat, egy egész picit fülledt. Ízben aztán erősebben jön a fa, de akad mellé tartalom, ami elbírja, így nem lötyög rajta a hordó. Hét grammnyi cukor színesíti, mellé savak társulnak be, szép kísérlet. 5+

Patricius Furmint 2008
Palackérett, petrolos illat. Eloxidálodott. Az idő vasfoga győzött… 4

Patricius Furmint 2006.
Annak idején az első nagy sikerű Patricius száraz bor volt. És nem vallott szégyent 8 évesen sem. Ribizlis, érett illat, remek palackbuké. Csodás most is, ez a bor él, és még mellé szép is. 5+

Kvaszinger Kanyargós 2012
Zöldalmás HubbaBubba rágó, viaszosság, édes hatású illat. Kissé nehézkes a korty, testes, meglepően széles korty, csordultig telve zamatokkal. Ásványos, telt bor, van egyénisége, igaz nem tökéletes. Pici kesernye is tompítja és alkoholból is lehetne érzetre kevesebb, savból pedig több. Végre valami érdekes Olaszliszkáról. 5+

Zombory 2013
Friss, almás. Jó arányok, csiszolt bor. Ígéretes pince Rátkáról.

Holdvölgy 2012
Rövid kitérő jött a befutottabb mádi borászok körében… Zamatos, ásványos bor, szép mádi karakterrel, sűrű, egyszerre mégis kedves. 5+

Holdvölgy 2009
Petrolos, érett karakterű bor, mégis szép, izgalmas. Szigorúbb, marconább tétel, erőteljesebb karakter. 5+

Barta Öreg Király 2013.**
Ásványos, érett sajtos illat. Feszes, mégis sűrű korty, tele gyümölccsel. Nagyszerű, hosszan tartó íz, lendületes, ásványos, magas. 7+

Orosz Gábor Betsek 2013
Visszafogott illat, meleg tónussal. Ásványos, kicsit rusztikus, ódivatú világ. 6

RWZ Ábránd 2012
Tiszta illat, érett hangulattal. Érett, sonkás, sós íz, ásványos, mádias beütésű. Tiszta, hosszú és minerális is. 5

RWZ Pirkad
Viaszos illat. Korrekt alapbor, sós, minerális. Visszafogott hordóval díszítve.

Bihari Furmint 2013
Tiszta, sajtos illat, ásványossággal. A kor is érezhető rajta, de telt és a súlya is megvan. Ásványos, hosszú és mádias. Közben friss is, üde és szép. 5+

Bihari édes 2011
Érett sajtos illat, könnyed szerkezetű korty, laza szerkezet, mégis ígéretes bemutatkozás a pincétől… 5+

Lenkey 7 hordó
Érett sajt, fülledt buké. Sós íz, remek savak adnak tartást, hosszú, ásványos, szép bor. 5+

Lenkey 2006
Oxidált, érett, ribizlis illat. Matt felszín, cseres, sós, kesernyés ziláltság. 5

Lenkey Marcangoló 2004
Érdekes köves, kávés, sós illat, fával, petrollal. Kompakt, teljes, kifejlődött korty, de semmi extra élményt nem nyújt igazából. 5

Harsányi 2013
Sáropatak színterének új neve. Örömteli a jelenlétük. Nyári alma, édeskés illat…érdekes, hogy ezek az északi borok mind hordozzák ezeket a jegyeket. Tiszta, élénk ízvilág, maradék cukorral, telt, hosszú korttyal. 5

Harsányi Kútpadka 2013
A Megyer-hegyi Tengerszemhez közeli termőhely. Friss, citrusos illat. Mélyebb, édesebb, ásványosabb íz, hosszabb, jó savakkal, nagy testtel. Szép ígéret ez a pince is Patakról. 5+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább