Villa Tolnay//2013-as premier
1 fajta, 1 parcella, 3 féle technológiával
Izgalmas borászati tevékenység folyik hosszú évek óta Tolnay Klári hajdani villájában. Már annyit fényeztem a Villa Tolnay borokat, hogy úgy döntöttem, ma nem fogom. Vagy csak egy kicsit. Évek óta a Balaton északi partjának legmegbízhatóbb pincéjéről van szó. Technológiailag makulátlan, fajtajelleges, modern, egyensúlyos borok, fölösleges, öncélú sallangok nélkül. Amióta Nagy ’Sabar’ László, borász ragadta magához nagyobbrészt a kormányt Philip Oser pincéjénél, azóta igazán stabil a pince működése. Pár éve újra jobban jelen vannak a piacon is. A régebbi, megtorpant tételek mellett pedig a frissebb boraik is rendre szuperül működnek a poharakban. A reduktív Tavasz bonyolítások nélkül teszi ezt, a szürke címkés hordós borok pedig erőlködések nélkül. Rajnaiban, olaszban nem egy pannon etalon született már a pincénél. Remek állapotú érett boraikkal is könnyen összefuthatunk (ráadásul 3500 Ft-nál nagyobb összegeket nem is kell leszurkolni értük; legalábbis eddig, remélhetőleg ez nem is változik a 13-as újdonságokkal sem).
Mindig elmondom azt is, hogy a borokról ordít, hogy nem elefántcsonttoronyban készíti őket valaki, egy elveszett csobánci pincében, hanem komoly nemzetközi kóstolóélmények, rendeszeres utazások inspirálják a borok készítését. Ez országos viszonylatban sem mondható el sok hazai pincéről. Nagy László pedig a környékbeli borászok számára is segítséget nyújt ezügyben; időnként összeülnek kóstolni külföldi referenciákat a kitekintés végett.
A Képzeld El! új belváros borbár adott helyszínt a 13-as Villa Tolnay borok premierjének, melyre Nádasi András hívott meg néhány bloggert. Az alap fajtaborok bemutatóján túl egy érdekes Zöldveltelini-kísérlet adta a kóstolósor fő apropóját:
Kéknyelű 2013
Lime, liszt, olajos magok illatoznak benne moderált formában. Az elején van érzékelhető teste a kortynak, sőt egy pillanatig szinte olajosnak hat, aztán a korty közepétől eluralják a savak. Nevezhetjük citrusosnak, de akár nevezhetjük húzósnak is ezeket a savakat. Néhol azért sokallom ezt a hegyességet. Próbálunk hinni a BadacsonyiKéknyelűben, de a termelési nehézségek és a borok savai egyelőre még mindig rengeteg kérdést támasztanak. 5
Sauvignon blanc 2013
Vágottfű, bodza, eltéveszthetetlen, de diszkrét fajtajelleggel indít, melyben egy édes hangulat is érezhető. Tizennyolc órás áztatás szüret után. Simább ízek, sokkal hosszabb is, a savak nem vágják el a kortyot. Teste, vastagsága jobban meg tudja mutatni magát. Csak a legvégén jönnek a feszes savak, de azok is lágyan simulnak a korty egészébe. Összességében tetszetősebb arányok. Nem áll be a klisés sauvignonok közé. 5+
Zöldveltelini/Nap 2013
Reggel kezdődő, nappali szüret eredménye (áztatás nélkül). Liszt, csiríz, popcorn, bazalt illata érződik orrban. A korty sima és gyümölcsös, szinte már lágy, közepes hossz, sehol nem bánt, nem esik túlzásokba, de talán a fajta kissé unalmas konvencióiba bele tudnék aludni. Korrekt bor, tiszta bor, szép bor, de némi friss lendület mozgásba hozná a rendszert, engem is. Gyenge 6
Zöldeltelini/Hold 2013
Éjszakai, teliholdas szedés. Ez is ázott 18 órát. Citrusosabb, gyümölcsösebb, frissebb illat. Mindaz az élénkség, amit a Napnál hiányoltam, a Holdban megjelenik szépen. Frissebb, citrusos savak viszik a bort. Sokkal elegánsabb alkat. Ez a bor állt a legközelebb a wachaui példákhoz. Büszkeség, hogy egy meleg, balatoni termőhelyen is készülhet a fajátból ilyen szintű bor. 6+
Zöldveltelini/Föld 2013
Ugyanabból a parcellából szedték ezt az alapanyagot is. Ledarált cefréből kapott egy törkölykalapot a must, vagyis vörösboros macerálásnak vetették alá. A többségnek kevésbé tetszett, engem megnyert a különcségével is. Snidling, fokhagyma illatot éreztem elsőre a pohárban. Ízre sós, nevezzük minerálisnak. Ez a bor szól nekem a leginkább a termőhelyről, miközben a savérzete is finom és kedvesség, beltartalom, izgalom is levezethető ebből a sajátos, törkölyös jellegből. 6
Olaszrizling 2013
Idős, 50 év fölötti korú, hagyományos művelésű tőkék adták a gyümölcsöt (a Panoráma-dűlő bora minden Villa Tolnay olaszrizling). Krétaporos, friss, citrusos, kerti zöldfűszeres illat. Zamatos korty, jóleső maradék cukorral. Egy olaszrizling, ami csupa szín és pompa. Testesebb, behízelgőbb idomok, miközben a savai elegánsak és fényesek is. Nem közhelyes. Az arányok kiválóan el vannak találva benne. A pince olaszrizlingjeiben nagyon nehéz csalódni. 6+
Rajnai rizling 2013.*
Liszt, petrol és sok-sok citrus jön finom illatából. Cukor itt is akad bőven, de jóval hosszabb is az előző boroknál. Teltebb idomok, mégis nemzetközi stílusban. Sok-sok gyümölcs, feszes, rajnais, remekül érett savak keretezik a gyönyörű kompozíciót. Rajnaiban is biztos választásnak tűnik a mindenkori Villa Tolnay… 7
Chardonnay 2013
Bonduelle-kukorica és banán árad illatából. Ízre vajas, krémes, nehéz és gyorsan eltelít. Prémium Stockinger hordókba kerül minden Villa Tolnay hordós bor, itt éppen 500 és 300 literesekbe, vegyesen. Szép ez a hordó, fás chardonnay-k közt nézve nincs is hibája ennek a bornak se, de ebben a kiegyensúlyozott pedigréjű sorban lusta és pufi benyomást kelt akkor is. Persze ez a jellegéből, lényéből adódik. 5+
Kékfrankos 2006
Érdekességként, vakon, dekantálva került a társaság elé. Egyedül ungert kolléga tippelt kékfrankosra, pedig sem a szín, sem a zamatok nem igazán utaltak a fajtára. Elhangzott itt merlot és pinot mint két véglet, mindkettőre asszociáltam én is, s ez árulkodó a kékfrankosról…nagyon sokféle stílus tud benne ötvöződni. - Sonkás, szárított paradicsomos illat, bár eleinte szilva dzsem és bőr is mutatkozott benne. Szigorú korty, eleinte kemény savval, palackérett ízekkel, de a végén szétaprózódik, fellazul a korty és pirosas gyümölcsök jönnek, egy pinot-sabb köntösbe bújva. 5