x

Ripka Gergely

Villa Tolnay//2013-as premier

1 fajta, 1 parcella, 3 féle technológiával

Izgalmas borászati tevékenység folyik hosszú évek óta Tolnay Klári hajdani villájában. Már annyit fényeztem a Villa Tolnay borokat, hogy úgy döntöttem, ma nem fogom. Vagy csak egy kicsit. Évek óta a Balaton északi partjának legmegbízhatóbb pincéjéről van szó. Technológiailag makulátlan, fajtajelleges, modern, egyensúlyos borok, fölösleges, öncélú sallangok nélkül. Amióta Nagy ’Sabar’ László, borász ragadta magához nagyobbrészt a kormányt Philip Oser pincéjénél, azóta igazán stabil a pince működése. Pár éve újra jobban jelen vannak a piacon is. A régebbi, megtorpant tételek mellett pedig a frissebb boraik is rendre szuperül működnek a poharakban. A reduktív Tavasz bonyolítások nélkül teszi ezt, a szürke címkés hordós borok pedig erőlködések nélkül. Rajnaiban, olaszban nem egy pannon etalon született már a pincénél. Remek állapotú érett boraikkal is könnyen összefuthatunk (ráadásul 3500 Ft-nál nagyobb összegeket nem is kell leszurkolni értük; legalábbis eddig, remélhetőleg ez nem is változik a 13-as újdonságokkal sem).

Mindig elmondom azt is, hogy a borokról ordít, hogy nem elefántcsonttoronyban készíti őket valaki, egy elveszett csobánci pincében, hanem komoly nemzetközi kóstolóélmények, rendeszeres utazások inspirálják a borok készítését. Ez országos viszonylatban sem mondható el sok hazai pincéről. Nagy László pedig a környékbeli borászok számára is segítséget nyújt ezügyben; időnként összeülnek kóstolni külföldi referenciákat a kitekintés végett.
A Képzeld El! új belváros borbár adott helyszínt a 13-as Villa Tolnay borok premierjének, melyre Nádasi András hívott meg néhány bloggert. Az alap fajtaborok bemutatóján túl egy érdekes Zöldveltelini-kísérlet adta a kóstolósor fő apropóját:

Kéknyelű 2013
Lime, liszt, olajos magok illatoznak benne moderált formában. Az elején van érzékelhető teste a kortynak, sőt egy pillanatig szinte olajosnak hat, aztán a korty közepétől eluralják a savak. Nevezhetjük citrusosnak, de akár nevezhetjük húzósnak is ezeket a savakat. Néhol azért sokallom ezt a hegyességet. Próbálunk hinni a BadacsonyiKéknyelűben, de a termelési nehézségek és a borok savai egyelőre még mindig rengeteg kérdést támasztanak. 5

Sauvignon blanc 2013
Vágottfű, bodza, eltéveszthetetlen, de diszkrét fajtajelleggel indít, melyben egy édes hangulat is érezhető. Tizennyolc órás áztatás szüret után. Simább ízek, sokkal hosszabb is, a savak nem vágják el a kortyot. Teste, vastagsága jobban meg tudja mutatni magát. Csak a legvégén jönnek a feszes savak, de azok is lágyan simulnak a korty egészébe. Összességében tetszetősebb arányok. Nem áll be a klisés sauvignonok közé. 5+

Zöldveltelini/Nap 2013
Reggel kezdődő, nappali szüret eredménye (áztatás nélkül). Liszt, csiríz, popcorn, bazalt illata érződik orrban. A korty sima és gyümölcsös, szinte már lágy, közepes hossz, sehol nem bánt, nem esik túlzásokba, de talán a fajta kissé unalmas konvencióiba bele tudnék aludni. Korrekt bor, tiszta bor, szép bor, de némi friss lendület mozgásba hozná a rendszert, engem is. Gyenge 6

Zöldeltelini/Hold 2013
Éjszakai, teliholdas szedés. Ez is ázott 18 órát. Citrusosabb, gyümölcsösebb, frissebb illat. Mindaz az élénkség, amit a Napnál hiányoltam, a Holdban megjelenik szépen. Frissebb, citrusos savak viszik a bort. Sokkal elegánsabb alkat. Ez a bor állt a legközelebb a wachaui példákhoz. Büszkeség, hogy egy meleg, balatoni termőhelyen is készülhet a fajátból ilyen szintű bor. 6+

Zöldveltelini/Föld 2013
Ugyanabból a parcellából szedték ezt az alapanyagot is. Ledarált cefréből kapott egy törkölykalapot a must, vagyis vörösboros macerálásnak vetették alá. A többségnek kevésbé tetszett, engem megnyert a különcségével is. Snidling, fokhagyma illatot éreztem elsőre a pohárban. Ízre sós, nevezzük minerálisnak. Ez a bor szól nekem a leginkább a termőhelyről, miközben a savérzete is finom és kedvesség, beltartalom, izgalom is levezethető ebből a sajátos, törkölyös jellegből. 6

Olaszrizling 2013
Idős, 50 év fölötti korú, hagyományos művelésű tőkék adták a gyümölcsöt (a Panoráma-dűlő bora minden Villa Tolnay olaszrizling). Krétaporos, friss, citrusos, kerti zöldfűszeres illat. Zamatos korty, jóleső maradék cukorral. Egy olaszrizling, ami csupa szín és pompa. Testesebb, behízelgőbb idomok, miközben a savai elegánsak és fényesek is. Nem közhelyes. Az arányok kiválóan el vannak találva benne. A pince olaszrizlingjeiben nagyon nehéz csalódni. 6+

Rajnai rizling 2013.*
Liszt, petrol és sok-sok citrus jön finom illatából. Cukor itt is akad bőven, de jóval hosszabb is az előző boroknál. Teltebb idomok, mégis nemzetközi stílusban. Sok-sok gyümölcs, feszes, rajnais, remekül érett savak keretezik a gyönyörű kompozíciót. Rajnaiban is biztos választásnak tűnik a mindenkori Villa Tolnay… 7

Chardonnay 2013
Bonduelle-kukorica és banán árad illatából. Ízre vajas, krémes, nehéz és gyorsan eltelít. Prémium Stockinger hordókba kerül minden Villa Tolnay hordós bor, itt éppen 500 és 300 literesekbe, vegyesen. Szép ez a hordó, fás chardonnay-k közt nézve nincs is hibája ennek a bornak se, de ebben a kiegyensúlyozott pedigréjű sorban lusta és pufi benyomást kelt akkor is. Persze ez a jellegéből, lényéből adódik. 5+

Kékfrankos 2006
Érdekességként, vakon, dekantálva került a társaság elé. Egyedül ungert kolléga tippelt kékfrankosra, pedig sem a szín, sem a zamatok nem igazán utaltak a fajtára. Elhangzott itt merlot és pinot mint két véglet, mindkettőre asszociáltam én is, s ez árulkodó a kékfrankosról…nagyon sokféle stílus tud benne ötvöződni. - Sonkás, szárított paradicsomos illat, bár eleinte szilva dzsem és bőr is mutatkozott benne. Szigorú korty, eleinte kemény savval, palackérett ízekkel, de a végén szétaprózódik, fellazul a korty és pirosas gyümölcsök jönnek, egy pinot-sabb köntösbe bújva. 5

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább