x

Ripka Gergely

Villa Tolnay//2013-as premier

1 fajta, 1 parcella, 3 féle technológiával

Izgalmas borászati tevékenység folyik hosszú évek óta Tolnay Klári hajdani villájában. Már annyit fényeztem a Villa Tolnay borokat, hogy úgy döntöttem, ma nem fogom. Vagy csak egy kicsit. Évek óta a Balaton északi partjának legmegbízhatóbb pincéjéről van szó. Technológiailag makulátlan, fajtajelleges, modern, egyensúlyos borok, fölösleges, öncélú sallangok nélkül. Amióta Nagy ’Sabar’ László, borász ragadta magához nagyobbrészt a kormányt Philip Oser pincéjénél, azóta igazán stabil a pince működése. Pár éve újra jobban jelen vannak a piacon is. A régebbi, megtorpant tételek mellett pedig a frissebb boraik is rendre szuperül működnek a poharakban. A reduktív Tavasz bonyolítások nélkül teszi ezt, a szürke címkés hordós borok pedig erőlködések nélkül. Rajnaiban, olaszban nem egy pannon etalon született már a pincénél. Remek állapotú érett boraikkal is könnyen összefuthatunk (ráadásul 3500 Ft-nál nagyobb összegeket nem is kell leszurkolni értük; legalábbis eddig, remélhetőleg ez nem is változik a 13-as újdonságokkal sem).

Mindig elmondom azt is, hogy a borokról ordít, hogy nem elefántcsonttoronyban készíti őket valaki, egy elveszett csobánci pincében, hanem komoly nemzetközi kóstolóélmények, rendeszeres utazások inspirálják a borok készítését. Ez országos viszonylatban sem mondható el sok hazai pincéről. Nagy László pedig a környékbeli borászok számára is segítséget nyújt ezügyben; időnként összeülnek kóstolni külföldi referenciákat a kitekintés végett.
A Képzeld El! új belváros borbár adott helyszínt a 13-as Villa Tolnay borok premierjének, melyre Nádasi András hívott meg néhány bloggert. Az alap fajtaborok bemutatóján túl egy érdekes Zöldveltelini-kísérlet adta a kóstolósor fő apropóját:

Kéknyelű 2013
Lime, liszt, olajos magok illatoznak benne moderált formában. Az elején van érzékelhető teste a kortynak, sőt egy pillanatig szinte olajosnak hat, aztán a korty közepétől eluralják a savak. Nevezhetjük citrusosnak, de akár nevezhetjük húzósnak is ezeket a savakat. Néhol azért sokallom ezt a hegyességet. Próbálunk hinni a BadacsonyiKéknyelűben, de a termelési nehézségek és a borok savai egyelőre még mindig rengeteg kérdést támasztanak. 5

Sauvignon blanc 2013
Vágottfű, bodza, eltéveszthetetlen, de diszkrét fajtajelleggel indít, melyben egy édes hangulat is érezhető. Tizennyolc órás áztatás szüret után. Simább ízek, sokkal hosszabb is, a savak nem vágják el a kortyot. Teste, vastagsága jobban meg tudja mutatni magát. Csak a legvégén jönnek a feszes savak, de azok is lágyan simulnak a korty egészébe. Összességében tetszetősebb arányok. Nem áll be a klisés sauvignonok közé. 5+

Zöldveltelini/Nap 2013
Reggel kezdődő, nappali szüret eredménye (áztatás nélkül). Liszt, csiríz, popcorn, bazalt illata érződik orrban. A korty sima és gyümölcsös, szinte már lágy, közepes hossz, sehol nem bánt, nem esik túlzásokba, de talán a fajta kissé unalmas konvencióiba bele tudnék aludni. Korrekt bor, tiszta bor, szép bor, de némi friss lendület mozgásba hozná a rendszert, engem is. Gyenge 6

Zöldeltelini/Hold 2013
Éjszakai, teliholdas szedés. Ez is ázott 18 órát. Citrusosabb, gyümölcsösebb, frissebb illat. Mindaz az élénkség, amit a Napnál hiányoltam, a Holdban megjelenik szépen. Frissebb, citrusos savak viszik a bort. Sokkal elegánsabb alkat. Ez a bor állt a legközelebb a wachaui példákhoz. Büszkeség, hogy egy meleg, balatoni termőhelyen is készülhet a fajátból ilyen szintű bor. 6+

Zöldveltelini/Föld 2013
Ugyanabból a parcellából szedték ezt az alapanyagot is. Ledarált cefréből kapott egy törkölykalapot a must, vagyis vörösboros macerálásnak vetették alá. A többségnek kevésbé tetszett, engem megnyert a különcségével is. Snidling, fokhagyma illatot éreztem elsőre a pohárban. Ízre sós, nevezzük minerálisnak. Ez a bor szól nekem a leginkább a termőhelyről, miközben a savérzete is finom és kedvesség, beltartalom, izgalom is levezethető ebből a sajátos, törkölyös jellegből. 6

Olaszrizling 2013
Idős, 50 év fölötti korú, hagyományos művelésű tőkék adták a gyümölcsöt (a Panoráma-dűlő bora minden Villa Tolnay olaszrizling). Krétaporos, friss, citrusos, kerti zöldfűszeres illat. Zamatos korty, jóleső maradék cukorral. Egy olaszrizling, ami csupa szín és pompa. Testesebb, behízelgőbb idomok, miközben a savai elegánsak és fényesek is. Nem közhelyes. Az arányok kiválóan el vannak találva benne. A pince olaszrizlingjeiben nagyon nehéz csalódni. 6+

Rajnai rizling 2013.*
Liszt, petrol és sok-sok citrus jön finom illatából. Cukor itt is akad bőven, de jóval hosszabb is az előző boroknál. Teltebb idomok, mégis nemzetközi stílusban. Sok-sok gyümölcs, feszes, rajnais, remekül érett savak keretezik a gyönyörű kompozíciót. Rajnaiban is biztos választásnak tűnik a mindenkori Villa Tolnay… 7

Chardonnay 2013
Bonduelle-kukorica és banán árad illatából. Ízre vajas, krémes, nehéz és gyorsan eltelít. Prémium Stockinger hordókba kerül minden Villa Tolnay hordós bor, itt éppen 500 és 300 literesekbe, vegyesen. Szép ez a hordó, fás chardonnay-k közt nézve nincs is hibája ennek a bornak se, de ebben a kiegyensúlyozott pedigréjű sorban lusta és pufi benyomást kelt akkor is. Persze ez a jellegéből, lényéből adódik. 5+

Kékfrankos 2006
Érdekességként, vakon, dekantálva került a társaság elé. Egyedül ungert kolléga tippelt kékfrankosra, pedig sem a szín, sem a zamatok nem igazán utaltak a fajtára. Elhangzott itt merlot és pinot mint két véglet, mindkettőre asszociáltam én is, s ez árulkodó a kékfrankosról…nagyon sokféle stílus tud benne ötvöződni. - Sonkás, szárított paradicsomos illat, bár eleinte szilva dzsem és bőr is mutatkozott benne. Szigorú korty, eleinte kemény savval, palackérett ízekkel, de a végén szétaprózódik, fellazul a korty és pirosas gyümölcsök jönnek, egy pinot-sabb köntösbe bújva. 5

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább