Bemutatkozik: A Bodnár Pince, friss mádi tételeivel
Hegyalján több minden is működik Bodnár név alatt. Kezdjük mindjárt ennek a kérdésnek az rendbetételével, ha lehet. A Mádi Sajtost már bizonyára többen ismerik (akár a Hegyalja Piacról, akár rendezvényekről, akárhonnan…). Van Sátoraljaújhelyen is Bodnár Pince és van egy Mádon is. Utóbbiról lesz ma szó.
A TokajKalauzban is meséltem róluk, de komolyabban, személyesen máig nem volt lehetőségem megismerni őket. De most végre igen. Az Alkonyi László féle HetedHétHatár sétáló kóstolóján botlottam bele Bodnárék Érintés Cuvée-jébe, ott csillagoztam meg borukat először jegyzeteim közt.
A család tulajdonképpen már a 60-as évek végén készített családilag bort Mádon. Így tehát nem volt kérdés az sem, hogy a szabadabb lehetőségeknek hála már a rendszerváltást követő első években saját borokkal rukkoltak elő. A család azóta a feleség hozománya révén Tállyán, a Galyagosból is készít bort, méghozzá a száraz furmintot. Emellett a mádi Szilvás-dűlőben rendelkeznek még komolyabb területekkel. A birtok mérete összesen 6 hektárra rúg. Egyfajta közeledés a mai borkészítési trendek, stílusok irányába határozottan megfigyelhető a pince száraz borain, míg a magasabb cukortartalmú édes boraik talán inkább a hagyományos, érettebb tokaji ízeket idézik.
Néhány éven keresztül volt egyébként pesti nagykereskedőjük is (a diszkrét címke nem könnyítette a márka elmélyülését a piacon), de immár csak helyben lehet kapni boraikat. Egyre magabiztosabban használja a pince az új tokaji palackot. Mostanra a külföldi célpiacok hozzák számukra a nagyobb arányú eladást, s bár édes fronton örvendetesen nagyobb sikereket érnek el, a mai napig hangsúly kerül a száraz fajtaborok készítésére is:
Furmint 2013
Tisztán a Galyagos termése Tállyáról. Szellőzéssel enyhén virágos illatú furmint. Friss, könnyed, citrusos, némileg zárkózott buké jellemzi. Szájba véve éles a sav, talán kissé sorjás is. Citrusos, ropogós, kissé nyers fehérbor, a végén enyhe vaníliával megfejelve. Viszonylag egyszerű, könnyed alapfurmint, s ha a magamutogató sav nem futna benne külön köröket, akkor még ennél is jobban tetszene a tiszta alapminőség. (Úgy várnám már az igazán integrált savérzetű és elegáns ívű tállyai bort… Hol van olyan?) 5
Hárslevelű 2013
Nem az elterjedt, nagy fürtű klón bora. Kis bogyójú fürtök termése a Szilvásból (Mád). Fajtajelleges, virágos vonal fut végig az illaton, ízre meglepően tömör szálú bor, így a furmint után kóstolva. Telt és elegáns egyszerre. Sűrű, mégis csiszolt tétel, melyben a hordó szépen megjelenik a háttérben. Remek! 6
Shine (édes) 2013
Furmint és hárs alkotja. 88-as cukorral palackozott tétel. Tán az egyedüli bor a pincénél, melynek önálló arcot szánnak (a márka halványan hangsúlyt kap). Tiszta illat, könnyed gyümölcsösséggel, látszólag zéró botritisszel. Szuper kis szoktató bor, bisztro-édes, amolyan borbárba való darab, melyből sosem lehet gond meginni egy pohárral a hétköznapi édes élvezetek megélése végett. Laza szerkezet, kiváló arányok, nem is kell ezt a bort elemezni, magyarázni. Úgy jó, ahogy van. Az egyszerűség varázsa! 5+
Érintés 2013
Elsőre nem egészen tiszta sajnos az illat. Szőlőcukor, zöldes gyümölcsöket találtam még illatában. Erőteljes savérzet jelenik meg ebben is (a 150-es cukor mellett is). A tekintélyes tartalom ellenére fésületlenül szétállnak az alkotói, nem alakult még ki benne így a palackozás után az egység. Zilált kesernyében ér véget. Mégis úgy érzem, szebb lesz idővel, ha megtalálja helyét a palackban. Remélem illata is kitusztul majd. Még 5+
5 puttonyos tokaji aszú 2008.
Narancsos, enyhén oxidált illatú aszúbor. Tűzköves, palackérett, dohányos, grillázsos buké. Jellegében is inkább a régi iskolát idézi, de érettebb hangulatot is kelt, némi barackkal. 6
6 puttonyos aszú 2000.
Poros, oxidált jelleget ölt ez is. Dohány, botritisz a domináns benne. Az oldschool hangulat ezt a bort is körbelengi. Miközben az évjárathoz képest mégis meglepően savas. Hosszú utóíz. Szép anyag a hagyományos tokaji jelleg rajongói számára. Legyen végül 6
Aszúesszencia 2003.**
236-os cukor, 11-es sav. Teafű, virágok, grillázs, vajkaramella, és rengeteg füge vegyül meleg érzetű illatába. Döbbenetes komplexitású íz, krémesség, hosszú, sok húsos gyümölcs tölti ki vastagon, és a bor maga még javában fejlődik 11 év után is. Az arányok is élvezetesek, gömbölyű bort adnak. Érdemes lesz újra meg újra megkóstolni. 8
Rengeteg pincénél látom azt, hogy az átlagos aszúminőség után az aszúesszencia az, mely valóban kiemelkedő élményt nyújt (s nem csak a cukortartalom, hanem a szerkezet és tisztaság miatt is), így ez a kategória segít nekik felzárkózni a magasabb borvidéki minőség felé. Remélhetőleg az aszúesszencia megszűnésének következménye ennek az aszúminőségnek az állandósulását hozza meg minden pincénél.