x

Ripka Gergely

Bemutatkozik: A Bodnár Pince, friss mádi tételeivel

Hegyalján több minden is működik Bodnár név alatt. Kezdjük mindjárt ennek a kérdésnek az rendbetételével, ha lehet. A Mádi Sajtost már bizonyára többen ismerik (akár a Hegyalja Piacról, akár rendezvényekről, akárhonnan…). Van Sátoraljaújhelyen is Bodnár Pince és van egy Mádon is. Utóbbiról lesz ma szó.
A TokajKalauzban is meséltem róluk, de komolyabban, személyesen máig nem volt lehetőségem megismerni őket. De most végre igen. Az Alkonyi László féle HetedHétHatár sétáló kóstolóján botlottam bele Bodnárék Érintés Cuvée-jébe, ott csillagoztam meg borukat először jegyzeteim közt.

A család tulajdonképpen már a 60-as évek végén készített családilag bort Mádon. Így tehát nem volt kérdés az sem, hogy a szabadabb lehetőségeknek hála már a rendszerváltást követő első években saját borokkal rukkoltak elő. A család azóta a feleség hozománya révén Tállyán, a Galyagosból is készít bort, méghozzá a száraz furmintot.  Emellett a mádi Szilvás-dűlőben rendelkeznek még komolyabb területekkel. A birtok mérete összesen 6 hektárra rúg. Egyfajta közeledés a mai borkészítési trendek, stílusok irányába határozottan megfigyelhető a pince száraz borain, míg a magasabb cukortartalmú édes boraik talán inkább a hagyományos, érettebb tokaji ízeket idézik.
Néhány éven keresztül volt egyébként pesti nagykereskedőjük is (a diszkrét címke nem könnyítette a márka elmélyülését a piacon), de immár csak helyben lehet kapni boraikat. Egyre magabiztosabban használja a pince az új tokaji palackot. Mostanra a külföldi célpiacok hozzák számukra a nagyobb arányú eladást, s bár édes fronton örvendetesen nagyobb sikereket érnek el, a mai napig hangsúly kerül a száraz fajtaborok készítésére is:

Furmint 2013
Tisztán a Galyagos termése Tállyáról. Szellőzéssel enyhén virágos illatú furmint. Friss, könnyed, citrusos, némileg zárkózott buké jellemzi. Szájba véve éles a sav, talán kissé sorjás is. Citrusos, ropogós, kissé nyers fehérbor, a végén enyhe vaníliával megfejelve. Viszonylag egyszerű, könnyed alapfurmint, s ha a magamutogató sav nem futna benne külön köröket, akkor még ennél is jobban tetszene a tiszta alapminőség. (Úgy várnám már az igazán integrált savérzetű és elegáns ívű tállyai bort… Hol van olyan?) 5

Hárslevelű 2013
Nem az elterjedt, nagy fürtű klón bora. Kis bogyójú fürtök termése a Szilvásból (Mád). Fajtajelleges, virágos vonal fut végig az illaton, ízre meglepően tömör szálú bor, így a furmint után kóstolva. Telt és elegáns egyszerre. Sűrű, mégis csiszolt tétel, melyben a hordó szépen megjelenik a háttérben. Remek! 6

Shine (édes) 2013
Furmint és hárs alkotja. 88-as cukorral palackozott tétel. Tán az egyedüli bor a pincénél, melynek önálló arcot szánnak (a márka halványan hangsúlyt kap). Tiszta illat, könnyed gyümölcsösséggel, látszólag zéró botritisszel. Szuper kis szoktató bor, bisztro-édes, amolyan borbárba való darab, melyből sosem lehet gond meginni egy pohárral a hétköznapi édes élvezetek megélése végett. Laza szerkezet, kiváló arányok, nem is kell ezt a bort elemezni, magyarázni. Úgy jó, ahogy van. Az egyszerűség varázsa! 5+

Érintés 2013
Elsőre nem egészen tiszta sajnos az illat. Szőlőcukor, zöldes gyümölcsöket találtam még illatában. Erőteljes savérzet jelenik meg ebben is (a 150-es cukor mellett is). A tekintélyes tartalom ellenére fésületlenül szétállnak az alkotói, nem alakult még ki benne így a palackozás után az egység. Zilált kesernyében ér véget. Mégis úgy érzem, szebb lesz idővel, ha megtalálja helyét a palackban. Remélem illata is kitusztul majd. Még 5+

5 puttonyos tokaji aszú 2008.
Narancsos, enyhén oxidált illatú aszúbor. Tűzköves, palackérett, dohányos, grillázsos buké. Jellegében is inkább a régi iskolát idézi, de érettebb hangulatot is kelt, némi barackkal. 6

6 puttonyos aszú 2000.
Poros, oxidált jelleget ölt ez is. Dohány, botritisz a domináns benne. Az oldschool hangulat ezt a bort is körbelengi. Miközben az évjárathoz képest mégis meglepően savas. Hosszú utóíz. Szép anyag a hagyományos tokaji jelleg rajongói számára. Legyen végül 6

Aszúesszencia 2003.**
236-os cukor, 11-es sav. Teafű, virágok, grillázs, vajkaramella, és rengeteg füge vegyül meleg érzetű illatába. Döbbenetes komplexitású íz, krémesség, hosszú, sok húsos gyümölcs tölti ki vastagon, és a bor maga még javában fejlődik 11 év után is. Az arányok is élvezetesek, gömbölyű bort adnak. Érdemes lesz újra meg újra megkóstolni. 8

Rengeteg pincénél látom azt, hogy az átlagos aszúminőség után az aszúesszencia az, mely valóban kiemelkedő élményt nyújt (s nem csak a cukortartalom, hanem a szerkezet és tisztaság miatt is), így ez a kategória segít nekik felzárkózni a magasabb borvidéki minőség felé. Remélhetőleg az aszúesszencia megszűnésének következménye ennek az aszúminőségnek az állandósulását hozza meg minden pincénél.

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább