Sauvignon leckék: Újvilág
Sosem unom meg
Nyár elején már elkövettem egy nemzetközi Sauvignon blanc seregszemlét, melyben volt több magyar, volt loire-i és volt pár újzélandi is A főszezonja ugyan nem most van a fajtának, de senki nem állít meg minket abban, hogy akkor igyunk üde, játékos Sauvignont, amikor kedvünk tartja. Ráaádásul nagyon sok finom ételhez passzol kiválóan (halételek, zöldséges köretek, zöldfűszeres fehér húsok stb). Azt pedig már sokszor elmondtuk, hogy bár az unalomig ismételt SBL fajtajegyeket mindenki betéve fölmondja bármikor, mégis képes új oldaláról bemutatkozni a fajta mindig. Szóval, aki a kárcsonyi rántott hal mellé még hezitál a bor kapcsán, annak három tengerentúli opció következi (én biztos bontok az ünnepek alatt egyet idén):
Montes Limited Edition Sauvignon blanc 2014.
Csupa bodza, csalán és chili. Tanítanivaló fajtajegyek. Ízre aztán semmi magamutogatás vagy obligát hevesség. Sokkal lágyabb savú, mint általában a Montes ezen bora vagy nagy átlagot nézve a chilei sauvignonok. Egészen olyan, mintha nem is lenne teljesen száraz (maradékcukor?...ha igen, akkor újabb kérdéseket vet föl, hogy ez tudatos döntés-e és ha igen, mi indokolta, miközben ezt a fajtát mindenki élénk savai miatt keresi). Megijedni persze nem kell: frissesség és citrusosság is akad itt bőven. Sima tapintású, a megszokottnál sokkal behízelgőbb arca a fajtának…a vele való megismerkedéshez ideális lecke. 6
Matua Sauvignon blanc 2014.
Lisztes, csirízes illat, sokkal visszafogottabb egyelőre, mint a 2o13-as volt folyóév májusban (telis-tele töltenivaló paprikával, emlékszünk?). Picit hiányérzetet kelt ez a tompa illat. Az íz viszont csiszolt, sima és felettébb elegáns jelenség, tele üde és friss gyümölcsösséggel, ahogy az a fajtára jellemző. Májusra talán lendületbe jön az illat is. 6
Cloudy Bay Sauvignon blanc 2014.*
A megszokott, kitárulkozó, de kívánatos illat: citrusok, grapefruit és bodza. Az íz tartalmasabb, színesebb, szebb és a fajtára jellemző könnyedsége ellenére mindvégig roppanóan friss és ízek hosszú sorát vonultatja föl. - Hogy csinálják? Nem értem. Hogyha kóstoláskor az íz lefutását egy haranggörbével kellene leírni, akkor fehérborok közt a Cloudy bay kapná a legszélesebb harangot. És úgy teszi ezt, hogy messze nem testes vagy robosztus (hogy is állna az egy Sauvignonnak?). Valószerűtlen az egész. A másik kettőtől legalább egy fejjel magasabb, érezhetően hosszabb. Döbbenet, mennyire penge, feszes bor minden évből. Közben pedig csupa tanítnaivaló elegancia. Ahogy mindig, ez bizony most is erős 7