És akkor a Tokaj Kerház aszúi új irányt vesznek...
Aki a kormányt kezeli: Áts Károly
A már emlegetett első Tokaji Aszúnap záró momentuma egy látogatás volt a Tokaj Kereskedőház szegi érlelőpincéjébe. Nem jártam még ott soha, pedig a 37-es úton robogva egy kormánymozdulattal bármikor megtehetettem volna. Nagyszabású tervekről számoltak be a hagyományos pince mélyén (mely egyébként régen bánya volt, ezért a plafon nincs annyira alacsonyan). Pár év múlva látogatóközpontot szeretnének ebből a pincéből, boros bolttal, akár étteremmel, értelmezhető, vezetett bejárási lehetőséggel a laikus közönség számára is. A fejlesztési tervek a modernebb szőlő befogadó-, feldolgozó- és érlelőtér kialakítására szép lassan összeállnak, felújul a hordópark is, szóval az állam által rendelkezésre bocsátott súlyos pénzek így kerülnek majd a fejlesztések mentén a megfelelő helyekre (elsőrosban az új, tolcsvai épületegyüttes kivitelezésébe). Nem kétséges. Komoly és nagy álmokat szövöget az állami borászat. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.
Ezt követően Áts Károly vette át a szót, aki friss aszútételeket mutatott a mesés 2013-ból. azt tudtuk eddig is, hogy ehhez nagyon ért. Meglepő és egyszerre megnyugtató volt látni, mennyit változott a Kerház aszúinak stílusa, ha új borász veszi kezébe a borkészítés folymatait (bizony tekintélyes volumen minőségi felügyeletéről van itt szó). Pár év és ezek a megújult, felfrissült aszúk forgalomba kerülnek idehaza és a kulcsfontosságú exportpiacokon is (USA, Kína, Oroszország). Rövidre zárva: egyértelműen érezhető a pince részéről az ütemes felzárkózás a borvidék legjavához.
5 puttonyos 2013.
Igazi bébiaszús kavalkád ez a bor. Zabolátlan és őszinte, mindent meg akar mutatni már most, pedig még korántsem rendeződött végső formába. Ananász, banán, trópusi gyümölcsözön, mézzel, botritisszel. Sok a cukor, krémes, gazdag aszú, végtelen hosszal, fiatalos megjelenéssel.
6 puttonyos 2013.
Itt nem a déli gyümölcsök játsszák a főszerepet. Egészen meglepő ribizlis illat, kajszival. Szerkezete komolyabb, és ami a legfontosabb egyértelműen a kortárs újstílust képviseli. Édesebbnek nem mondanám az 5 puttonyos után sem. Sőt több a sav, és ezzel inkább a hossza különbözteti meg az előzőtől és ez így kerek…
6 puttonyos Szarvas 2013.
Picit még ziláltabb tétel. Sok a cukor, krémes az íze, és a sav inkább a korty legvégén tud csak előre törni, s mossa le szépen az édességet, feszes támaszt nyújtva a tekintélyes cukortartalom mellé. Az előző két tétellel ellentétben a borász maga sem tudja, mikor fog készen állni a palackozásra.
Esszencia 2007.**
Egészen meglepő illatokat tud felvonultatni orrban egy esszencia: csipkebogyó, hecsedli, virágméz, és nemes érettség került a borba a koncentrálódótt aszús bogyókból. Elképesztő a cukortartalom (500 g/l körül). Nem igazán lehet lenyelni se, annyira befed minden szegletet, s a magas savtartalom persze nem hagyja ellustulni az egyébként hosszú és krémes ízt. Utóízében a hordó és az érettség kávés jegyei maradnak aztán percekig a szájban. Önálló desszert. 8