x

Ripka Gergely

Szuper rieslingek Tar Feritől!

Carpe Diem borest beszámoló

A feketeöves borivóknak már egészen biztosan nem kell bemutatni a Tar Ferenc-jelenséget. Merthogy Tar Feri valóban igazi jelenséggé vált a hazai boros szcénán belül. A riesling.hu és a finewines.hu értelmi szerzője maga szerzi be azokat a külföldi kincseket, melyek websopján keresztül nem ritkán igencsak méltányos árban hozzáférhetők számunka. Nem is akármilyen különlegességekről van itt szó (Dönnhoff, Leitz, Prager, St. Cosmé stb)! Szóval épp eléggé hiánypótló a tevékenység, melyet folytat. A magyar ember még ma is szinte csak magyar borért hajlandó pénzt fizetni, ezért vannak komplett boruniverzumok, melyeknek a legjava itthon gyakorlatilag nem vagy csak alig-alig kóstolható. Tar Feri árral szembeni tevékenysége ezért is fontos!

Ám mielőtt ennek kapcsán szobrot állítanék neki, még az is hozzátartozik a teljes igazsághoz, hogy a nem ritkán valódi bestbuynak minősülő remekműveket immár tematikus estéken, poharazva is meg lehet kóstolni kötetlen körben, rögtönzött finomságok kíséretével. A mozgalom Carpe Diem borestek munkanévre hallgat, ahova mindenki viheti barátját, szeretteit, kollágáját, hogy elmélyedjenek olyan poharaztatott külföldi borkülönlegességek közt, melyeket egyébként másutt nemigen lehet tehát föllelni. A képlet igen egyszerű: Feri egy személyben maga töltöget egész este minden asztalnál és mesél izgalmasabbnál izgalmasabb háttérinfokat a 20-25 féle kóstolható borról. Ezeknek az estéknek a létrejötte persze nem véletlen. - Egyre kiterjedtebb, igényes vevőköre van Tar Ferinek, akik bíznak jó ízlésében, s borsorait elnézve joggal is teszik ezt.
Nagyon szeretem a rajnait, melyből idehaza szintén klasszikusan szegényes a külföldi felhozatal. Ezért szeptemberben csak rizlingeket kóstolgattam nála:

Prager Steinriegel Federspiel 2013.
Édes sütis, meglepően édeskés illat, némi krétássággal meghintve. Édes, sós és egyszerre savas árnyalatok folynak össze benne. Szép, elegáns és zamatos rizling. Hosszú is, mégis gördülékeny bor, kellően fókuszált, mindvégig nagyon friss ízekkel. Klasszikus osztrák rajnai: illatban sokat ad, ízben azért lehetne több dimenzió is benne. 6


Dönnhoff G Nahe 2013.*
Hermann Dönnhoff, vagy ahogy idehaza sokan emlegetik, a „német Szepsy”. Lisztes, krétás illat. Kis pezsgést mutat az íz. Friss, érzetre kevesebb a cukor benne, mint a Pragerben. Fanyar trópusi gyümölcsök teszik igazán finommá. Egyenes vonalak határolják. Kitűnő arányokkal szerkesztett, profi riesling. 7


Mosbacher Forster Elster 2013.*
Abszolút a klasszikus petrol járssza a főszerepet orrban. Az íze nagyon friss savú, fókuszált, ismét precíz és egyenes vonalú. Gyümölcsök közül egyértelműen a citrusok a meghatározók. Nagyon fiatal és cizellált rajnai. 7


Leitz Magic Mountain 2013.*
Hm. Egy riesling, aminek angol a neve. De ez tallán csak elsőre hat furának. Kerti fűszerek vidám illata, citromfűvel és fehérborssal. Hihetetlen friss, kirobbanóan vitális íz. Feszes, szikáran ropogós, rajnais savak. Fajtajelleges és nagyon szép riesling. Cizellált ez is és szintén nagyon fiatalos. Igazi élmény. 7+


Leitz Roseneck 2013.**
Köves, tűzköves, puskaporos illat, amit citrusok, barack és petrol is feldob. Jóval teltebb idomok az előzőek után. Hosszabb, összetettebb és izgalmasabb a korty az előző rizlingek után, sokkal több réteggből építkező korttyal.. Hosszabban is érdemes lesz érlelni. Nagy élmény. 8


Philipp Zull Grünerveltliner 2013.
Végül aztán egy osztrák GV-vel zártam le a sort, csak hogy megmaradjak a német ajkú határokon belül. Fehérbors, körte és birs alkotja nagyrészt az illatot. Kis szén-dioxid pezseg a nyelvemen kóstoláskor. Nagyon friss, de ugyanakkor tartalmas is. Egészen rágható konzisztencia jellemzi, sok-sok barackkal. Nagyon csiszolt, elegáns és szép bor. 6+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább