Gizella//2013: a legszebb száraz tokaji sor évek óta!
Vastaps Szilágyi Lászlónak
Már javában jelennek meg egymás után a 2013-as száraz tokajiak. Mint már oly sokszor elhangzott, ez itt bizony végre egy mérsékeltebb, savasabb évjárat, friss, eleven borokkal, hurrá. Igaz néhol ijesztő paraméterekkel fejezték be a borok a fejlődést: magas sav, magas, alkohol, itt-ott maradékcukorral. Volt pince, ahol a részleges almasavbontás is szükségessé vált, hogy a borok ne legyenek sorjásak. A Gizella borokat már a 2009-es Szilvölgy óta sokan kedvenceink közt tartjuk számon. Tiszta és intelligens módon készített dűlős borok dícsérik Szilágyi Lászó stílusát, mindegyikben sajátos karakterrel. A 13-as évjárat trükkös év, de kellő érzékenyésggel sikerült a borokban a termőhelyet, az évjáratot és a fajtákat is hű módón bemutatni. Néha engem is meglep, mennyire szépen átlátja a hordókban, tartályokban zajló folyamatokat a fiatal és mindig higgadt borász. Olyan érzésem van, mintha a legnagyobb neveknél és a nagy öregeknél is jobb érzékei lennének néha. Vagy talán csak kendőzetlenül és részletesen mesél mindig a mozdulatok hátteréről, és ezért érzem ezt (?). Nála soha nincsenek titkok, mindent elmond, mi miért van úgy, ahogy.
Több ízben is kóstoltam már a borász friss tételeit (pincénél töltés után, nyáron, borfesztiválon, rendezvényeken stb). Csupa pozitív élmény. Egytől egyig izgalmasak, de a 13-as kiadású, friss Szilvölgy túlmutat mindenen. Noha a borásznak most először sikerült a dilemmás döntést meghoznia, miszerint csak egy Szilvölgyet készít. - Furmint és Hárs egyben, úgy ahogy arról már nagyon régóta beszélgetünk egymás közt: csiszoltan, elegánsan, mindkét fajta erényei mellett. Mit is mondhatnék? Több, mint siker ez a döntés. Vannak illatok és van sav is, a löszös termőhely elagáns vonásaival kiegészülve. Hosszú ideje nem kóstoltam ennyire meggyőző száraz tokaji sort...
Gizella Szilvölgy 2013.**
Nagyon friss, fiatalos illat. Feszes, penge íz, Mégis látszólagos könnyedsége ellenére hosszú, sűrű és gazdag, akár a legjobb uj-zélandi sauvignonok. Gyönyörű, ropogós, grapefruitosan citruos utóíz (mégsincsenek túlhúzva a savak). A tökéletes testű, 40 kilós szupermodell, akinek mindenki megjegyzi az arcát egy életre. Meggyőző döntésnek látszik, hogy a két fajtát végül házasította a borász. Hozzátesznek valamit mindketten az összképhez. A furmint savait eddig is nagyon szerettem, a mindig lágyabb Szilvölgy-hársat tán kevésbé, de így egyűtt működik igazán jól ’A Szilvölgy’. Referencia. 8
Gizella Medve Furmint 2013.*
Illatban pici fa, melegség árad belőle. Ízre maradékcukra a legjobban szembetűnő. Zamatos, édeskés, izgalmas, és nagyon fiatal bor még, telis-tele gyümölcsökkel. 7
Gizella Szent Tamás Hárslevelű 2013.**
Zseniális volt a Szilvölgy. A Szent Tamás is az, de egészen másképp. Sárgadinnye, banán és némi fás krémesség jellemzi az illatot. Ízre is van benne egy csipet vajasság, mégis mádiasan mély, vastag, Szent Tamásosan széles, miközben a végén finoman szárítóak, fókuszáltak a feszes savak is. Hatalmas, pedig talán még nem is teljesen rendeződtek össze az alkotóelemei. Bőkezű vagyok ma Szilágyi Lacival: 8
Gizella Barát Hárslevelű 2013.*
Elmarad picit az az aromagazdagság és déligyümölcs áradat, mint a korábbi években. Vagy csak idő kell neki. - Szotyis és egyszerre virágos most orrban. Ízre határozott maradékcukor és harapható gyümölcsök. Diszkrét és zárkózott most, de szinte biztos, hogy a 13-as borok egész más életpályát választanak majd, mint a direktebb, kitárulkozóbb 12-esek például. 7