x

Ripka Gergely

Gizella//2013: a legszebb száraz tokaji sor évek óta!

Vastaps Szilágyi Lászlónak

Már javában jelennek meg egymás után a 2013-as száraz tokajiak. Mint már oly sokszor elhangzott, ez itt bizony végre egy mérsékeltebb, savasabb évjárat, friss, eleven borokkal, hurrá. Igaz néhol ijesztő paraméterekkel fejezték be a borok a fejlődést: magas sav, magas, alkohol, itt-ott maradékcukorral. Volt pince, ahol a részleges almasavbontás is szükségessé vált, hogy a borok ne legyenek sorjásak. A Gizella borokat már a 2009-es Szilvölgy óta sokan kedvenceink közt tartjuk számon. Tiszta és intelligens módon készített dűlős borok dícsérik Szilágyi Lászó stílusát, mindegyikben sajátos karakterrel. A 13-as évjárat trükkös év, de kellő érzékenyésggel sikerült a borokban a termőhelyet, az évjáratot és a fajtákat is hű módón bemutatni. Néha engem is meglep, mennyire szépen átlátja a hordókban, tartályokban zajló folyamatokat a fiatal és mindig higgadt borász. Olyan érzésem van, mintha a legnagyobb neveknél és a nagy öregeknél is jobb érzékei lennének néha. Vagy talán csak kendőzetlenül és részletesen mesél mindig a mozdulatok hátteréről, és ezért érzem ezt (?). Nála soha nincsenek titkok, mindent elmond, mi miért van úgy, ahogy.

Több ízben is kóstoltam már a borász friss tételeit (pincénél töltés után, nyáron, borfesztiválon, rendezvényeken stb). Csupa pozitív élmény. Egytől egyig izgalmasak, de a 13-as kiadású, friss Szilvölgy túlmutat mindenen. Noha a borásznak most először sikerült a dilemmás döntést meghoznia, miszerint csak egy Szilvölgyet készít. - Furmint és Hárs egyben, úgy ahogy arról már nagyon régóta beszélgetünk egymás közt: csiszoltan, elegánsan, mindkét fajta erényei mellett. Mit is mondhatnék? Több, mint siker ez a döntés. Vannak illatok és van sav is, a löszös termőhely elagáns vonásaival kiegészülve. Hosszú ideje nem kóstoltam ennyire meggyőző száraz tokaji sort...



Gizella Szilvölgy 2013.**
Nagyon friss, fiatalos illat. Feszes, penge íz, Mégis látszólagos könnyedsége ellenére hosszú, sűrű és gazdag, akár a legjobb uj-zélandi sauvignonok. Gyönyörű, ropogós, grapefruitosan citruos utóíz (mégsincsenek túlhúzva a savak). A tökéletes testű, 40 kilós szupermodell, akinek mindenki megjegyzi az arcát egy életre. Meggyőző döntésnek látszik, hogy a két fajtát végül házasította a borász. Hozzátesznek valamit mindketten az összképhez. A furmint savait eddig is nagyon szerettem, a mindig lágyabb Szilvölgy-hársat tán kevésbé, de így egyűtt működik igazán jól ’A Szilvölgy’. Referencia. 8

Gizella Medve Furmint 2013.*
Illatban pici fa, melegség árad belőle. Ízre maradékcukra a legjobban szembetűnő. Zamatos, édeskés, izgalmas, és nagyon fiatal bor még, telis-tele gyümölcsökkel. 7

Gizella Szent Tamás Hárslevelű 2013.**
Zseniális volt a Szilvölgy. A Szent Tamás is az, de egészen másképp. Sárgadinnye, banán és némi fás krémesség jellemzi az illatot. Ízre is van benne egy csipet vajasság, mégis mádiasan mély, vastag, Szent Tamásosan széles, miközben a végén finoman szárítóak, fókuszáltak a feszes savak is. Hatalmas, pedig talán még nem is teljesen rendeződtek össze az alkotóelemei. Bőkezű vagyok ma Szilágyi Lacival: 8

Gizella Barát Hárslevelű 2013.*
Elmarad picit az az aromagazdagság és déligyümölcs áradat, mint a korábbi években. Vagy csak idő kell neki. - Szotyis és egyszerre virágos most orrban. Ízre határozott maradékcukor és harapható gyümölcsök. Diszkrét és zárkózott most, de szinte biztos, hogy a 13-as borok egész más életpályát választanak majd, mint a direktebb, kitárulkozóbb 12-esek például. 7

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább